Jägare uppmanas att skjuta mufflonfåren och allmänheten att anmäla om de ser någon släppa ut dem. Foto: Ingemar Pettersson

Misstanken: Mufflon släpps ut – aktörer uppmanar till jakt och polisanmälan

Allt fler grupper med mufflonfår har dykt upp runt om i Uppsala län. Nu uppmanas jägare att skjuta djuren – och allmänheten att polisanmäla om de ser någon släppa ut dem.

I början av mars rapporterade Svensk Jakt om att Länsstyrelsen i Uppsala län gjort en polisanmälan gällande illegal utsättning av dovvilt och mufflon i Gräsö skärgård. Efter att 20 mufflonfår skjutits på två öar ansågs skyddsjakten avslutad.

Nu misstänker flera aktörer att ytterligare illegala utsättningar skett runt om i länet.

Inte naturligt

I en skrivelse på länsstyrelsens hemsida uttrycker de i en gemensam skrivelse sitt missnöje.

”Den senaste tiden har mufflonfår (mufflon) dykt upp på flera platser i Uppsala län. Mufflon är en främmande art och de individer som har observerats i länet finns inte här naturligt.”

Vidare uppmanas allmänheten att polisanmäla om de ser någon släppa ut mufflon – för utsläppta finns det tecken på att de är.

”Misstanke om utsättning stärks av att grupper av mufflon plötsligt dykt upp i områden där de inte funnits tidigare. De skjutna mufflonfåren samt ett får som hittats dött har dessutom haft hål i öronen efter öronmärkning vilket visar att djuren tidigare levt i hägn. Att öronmärkningen inte sitter kvar indikerar att de inte rymt.”

Jägare uppmanas att skjuta djuren: ”Du som är jakträttsinnehavare får bedriva jakt året runt och dygnet runt på mufflon, något vi uppmanar alla att nyttja.”

De står bakom skrivelsen: Länsstyrelsen i Uppsala län, Svenska Jägareförbundet Uppsala, Jägarnas riksförbund distrikt Uppsala, Lantbrukarnas riksförbund i Mälardalen, Skogsnäringen i Uppsala och Stockholm/Uppsala fåravelsförening.  

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev