Dovvilt misstänks ha planterats in på en skärgårdsö. Även mufflon kan ha flyttats till samma ö. Foto: Lars-Henrik Andersson, Ingemar Pettersson

Illegal utsättning misstänks – nu skickas personal från länsstyrelsen till skärgårdsön

Premium

Dovvilt dök plötsligt upp på skärgårdsön. Nu utreds det om djuren har planterats ut illegalt, det tror i varje fall jägare i området.

Boende på Gräsö upptäckte under 2022 att dovvilt hade tagit sig till skärgårdsön.

Detta har både tidningen Skärgården och SVT Nyheter Uppsala tidigare rapporterat om.

Svensk Jakt har talat med några jägare som kan bekräfta det nya viltet, de säger även att stammen har vuxit onaturligt snabbt.

– Sist vi var där ute så dök vi på en flock som det var över 20 djur i, säger en något förvånad jägare.

Jägare som jagat på ön lämnar samstämmiga uppgifter om vad de tror ha försiggått den senaste tiden.

Sjövägen

Okända bilar med hästsläp har observerats på ön och när registreringsnumret har kollats upp visade det sig att fordonen ägs av ett företag som säljer jaktarrangemang.

När snacket väl börjat gå upphörde boende på ön att se transporterna, men det ryktades om att en båt kan ha använts för att frakta djur till ön.

– Det är i varje fall bortom rimligt tvivel att djur har körts ut hit, säger en jägare.

Decimerad stam

Vi har även fått ta del av jakt-pm och sms-meddelanden från samma jaktarrangör, där det framgår att det erbjuds jakt på dov-, kronvilt och mufflon på Gräsö.

Enligt en jägare har över 20 dovvilt fällts och han säger att det är svårt att säga hur många som finns kvar i området, men stammen ska ha decimerats betydligt.

Länsstyrelsen undersöker

Jonas Bergman, enhetschef naturvård vid Länsstyrelsen i Uppsala län, berättar att myndigheten nu har börjat titta närmare på vad som sker på Gräsö och omnejd.

– Vi för en dialog med Naturvårdsverket och delar deras syn. Det är olagligt om dovviltet är utsatt, Naturvårdsverket har inte gett något tillstånd vad gäller utplacering av dovvilt på Gräsö. Om vi är rätt underrättade så finns det ingen tät dovviltstam på fastlandet, så då bör de ha hamnat på Gräsö på illegalt vis.

– Det här kan handla om många olika brottsrubriceringar. Bland annat brott mot miljöbalken, brott mot jaktförordningen och ett brott mot naturreservatets föreskrifter, säger Jonas Bergman.

Personal på plats

Han önskar även att de som uppmärksammar något ovanligt ska anmäla det. 

– Vi uppmanar boende och andra som vistas på Gräsö att samla iakttagelser och bevis, och sedan polisanmäla. Det finns ett pussel att lägga när det gäller detta. Länsstyrelsen har även ansvar över ett antal skyddade områden i närheten och måste få överblick av situationen. Vi ska fördjupa oss kring detta och skicka personal till Gräsö och öarna runtomkring, säger Jonas Bergman.

 

Läs även

Länsstyrelse polisanmäler misstänkt utsättning av vilt

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev