Dovvilt har observerats på Gräsö den senaste tiden. Arkivfoto: Roland Svensson

Länsstyrelse polisanmäler misstänkt utsättning av vilt

Länsstyrelsen i Uppsala län polisanmäler misstänkt utsättning av dovvilt och mufflonfår på Gräsö. Det är enligt lag förbjudet att sätta ut dessa djur i det vilda utan tillstånd.

Ett antal dovvilt har observerats på Gräsö den senaste tiden. Dovvilt finns inte naturligt på ön och myndigheten ser det som osannolikt att djuren tagit sig dit på egen hand. Nyligen inventerade länsstyrelsen också några mindre öar i naturreservatet Gräsö östra skärgård. Här hittades spillning och spår av mufflonfår. Mufflon finns inte naturligt på öarna.

Illegal utsättning misstänks – nu skickas personal från länsstyrelsen till skärgårdsön

Lennart Nordvarg, avdelningschef på Länsstyrelsen, ser allvarligt på händelserna.

– Att sätta ut dovvilt och mufflonfår i det vilda kan allvarligt störa det lokala ekosystemet på Gräsö. Djuren betar av markerna vilket gör att sammansättningen av växter och djur förändras, konstaterar Lennart Nordvarg i ett pressmeddelande från myndigheten.

Två polisanmälningar

Det är enligt svensk lag förbjudet att sätta ut dessa djur i det vilda och hos länsstyrelsen finns inget tillstånd. Det är också förbjudet att sätta ut främmande arter i naturreservatet Gräsö östra skärgård.
Länsstyrelsen har därför gjort två polisanmälningar. Det gäller utsättningen av dovvilt, som är ett misstänkt brott mot jaktförordningen. Den andra anmälan gäller misstänkt utsättning av mufflonfår, som är ett brott mot föreskrifterna för naturreservatet.

Eventuellt brott

Det är oklart vad som ligger bakom den misstänkta utsättningen.

– Vi vet inte varför djuren har satts ut. Nu har vi lämnat in en polisanmälan och det är polisens sak att utreda ett eventuellt brott, säger Lennart Nordvarg i länsstyrelsens pressmeddelande.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev