Jägareförbundets allmänna uppdrag är åter i fokus och frågan om de pengar förbundet får ur Viltvårdsfonden ska vara föremål för upphandling. Foto: Lars-Henrik Andersson

Ministerns svar som oroar jägare

Lars Beckman (M) ställde en fråga till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) om Jägareförbundets allmänna uppdrag.
Svaret från Bucht fick Ulf Berg, ordförande för Jägareförbundet i Dalarna, att reagera.
– Jag känner en stor oro, säger han.

Riksdagsledamoten Lars Beckman (M) skrev nyligen en fråga till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S). Frågan handlade om ministern kommer ge ett tydligt besked till EU-kommissionen gällande Jägareförbundets allmänna uppdrag.

Bakgrunden är att EU-kommissionen ställt frågor rörande de medel Jägareförbundet får via Viltvårdsfonden och om det allmänna uppdraget bör vara föremål för upphandling.

Lars Beckman menar att bidrag till ideella föreningar inte omfattas av offentlig upphandling och att de medel som betalas ut till Svenska Jägareförbundet från Viltvårdsfonden är bidrag och inget annat. Den åsikten undrar han om Sven-Erik Bucht delar och om ministern i så fall kommer meddela EU-kommissionen att bidraget inte ska upphandlas.

 

Bucht svarar

Sven-Erik Bucht, landsbygdsminister. Foto: Lars-Henrik Andersson

Och så här svarar Sven-Erik Bucht, som påpekar att regeringen nu gör en översyn i frågan:

”Gränsdragningen mellan vilka verksamheter som kan finansieras genom bidrag och vilka som måste upphandlas i enlighet med unionsrättsliga åtaganden omfattas av översynen och är en högt prioriterad fråga. Översynen omfattar även konstitutionella frågor och bedömningar, t.ex. om riksdagen behöver ta ställning till eventuella förändringar kring ledningen av den operativa viltförvaltningen och tilldelningen av medel från fonden. Inom Regeringskansliet har det också nyligen utretts hur statens bidrag till stöd för det civila samhället ska kunna bli mer långsiktiga, förutsebara och enhetliga.”

 

Mångdubbel kostnad

– När jag läser svaret i egenskap av ordförande för Jägareförbundet Dalarna så känner jag en stor oro. Då svar är förhandlade i regeringen

Ulf Berg, ordförande Jägareförbundet Dalarna. Foto: Lars Nilsson

så kan vi tydligt se att Socialdemokraterna inte står upp för den modell som vi haft sedan 1930-talet. Det gäller nu att Socialdemokraterna i regeringen står upp för nuvarande regler. Det är jägarna som finansierar detta genom det statliga jaktkortet och en upphandling skulle medföra mångdubbel kostnad för skattebetalarna, säger Ulf Berg.

Han menar  att kostnaderna för det allmänna uppdraget hålls idag mycket låga tack vare det ideella arbetet som utförs.

– Tänk tanken att statligt avlönade ska samla in björnspillning och på vintern söka rätt på spår efter lo och varg.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev