Målet med förslaget är att mer vildsvinskött ska kunna nå konsumenterna, men att samtidigt hålla nere kostnader och administration för jägarna. Foto: Kjell-Erik Moseid

Mindre krångel i nytt förslag om försäljning av vildsvinskött

Premium

Livsmedelsverket har lyssnat på Svenska Jägareförbundet och andra remissinstanser. I sitt slutliga förslag till regler för småskalig försäljning av vildsvinskött är både tillståndskrav och dyr utbildning bortplockade.

Livsmedelsverket lämnar nu förslag till regeringen på ny lagstiftning som ska göra det lättare för jägare att sälja vildsvinskött till konsumenter och leverera vildsvin till butiker och restauranger.

Utgångspunkten för förslaget är att hålla nere kostnader och administrativa bördor för jägarna så långt det går, utan att göra avkall på livsmedelssäkerheten.

– Vi tror att de här ändringarna ska bidra till att mer svenskt vildsvinskött kan nå konsumenterna, med bibehållen nivå på livsmedelssäkerhet, säger Arja Kautto, veterinärinspektör på Livsmedelsverket.

 

Viltundersökarkurs

För att få leverera direkt till konsumenter vill Livsmedelsverket att jägaren ska ha genomfört en särskild utbildning. I sitt slutliga förslag anser man att till exempel Jägareförbundets viltundersökarkurs räcker, med viss komplettering men utan krav på godkänd kurs.

Ytterligare krav är att vildsvin eller kött av vildsvin måste ha provtagits och analyserats för trikiner innan det får säljas till konsument. I vissa områden, som fortfarande påverkas av nedfallet från Tjernobylolyckan, ska även cesiumhalten kontrolleras.

 

Märklig förklaring

Livsmedelsverket föreslår att de jägare som gått den särskilda utbildningen varje år får leverera högst tio oavhudade vildsvin och kött från tio vildsvin direkt till konsument.

Här är förklaringen lite märklig. Man föreslår tio oavhudade vildsvin eftersom man antar att detta inte kommer att ske i någon större utsträckning:

”Enligt Livsmedelsverkets bedömning är det troligtvis relativt få slutkonsumenter som kommer att vara intresserade av att ta emot oavhudade vildsvin…”

Utöver detta får jägare varje år lämna högst 75 oavhudade vildsvin till livsmedelsbutiker och restauranger.

Jägarna kan även precis som nu lämna ett obegränsat antal vildsvin till vilthanteringsanläggningar.

 

Unik kod

Innan jägarna får börja leverera vildsvinskött enligt förslaget, vill Livsmedelsverket att verksamheten ska ha anmälts till behörig kontrollmyndighet. Då ska varje jägare tilldelas en unik kod, som syftar till att möjliggöra spårbarhet av köttet.

På Svenska Jägareförbundet anser man att Livsmedelsverkets förslag har blivit bättre efter remissrundan.

– Livsmedelsverket har tagit till sig av våra synpunkter och gjort ett antal förändringar, säger generalsekreterare Bo Sköld, på förbundets hemsida.

 

Till EU

Innan beslut kan fattas om de nya nationella reglerna måste regeringen först anmäla regeländringen till EU-kommissionen och de andra medlemsländerna.

På Jägareförbundet hoppas man att regeringen först ska justera förslaget ytterligare något, bland annat vad gäller anmälningsplikten.

– Offentliga register på vapenägare är direkt olämpligt i dagens samhälle. Detta borde kunna hanteras på ett annat sätt, anser Anders Nilsson, biträdande riksjaktvårdskonsulent.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev