Området där Södertörnsvargen skyddsjagas. Undantaget är Tyresta nationalpark. Karta: Länsstyrelsen Stockholm

Miljöpartiet överklagar skyddsjaktbeslut

Flera överklaganden har lämnats in ett försök att stoppa skyddsjakten på den så kallade Södertörnsvargen. Nu sällar sig Miljöpartiet i Haninge till de som överklagar. Att ett politiskt parti överklagar ett av länsstyrelsen taget skyddsjaktsbeslut torde höra till ovanligheterna.

På sin hemsida förklarar MP Haninge, som hör till de styrande partierna i kommunen, varför de vänt sig till förvaltningsrätten för att stoppa skyddsjakten. Dels vänder man sig mot villkoren i länsstyrelsens skyddsjaktbeslut, det vill säga hur jakten får gå till. Dels tycker man inte att vargen ställt till med sådana olägenheter att den ska dödas.

– Att Södertörnsvargen inte ens borde skjutas är en självklarhet eftersom hon fortfarande bara visat upp normalt beteende för en valp och ungtik. Nyfikenhet och lekfullhet är helt naturligt för Södertörnsvargen och MP Haninge ser inte att de olyckliga fårattackerna kan lastas Södertörnsvargen. Det beror istället på att stängsel inte fick sättas upp i Tyresta by, skriver miljöpartiet på sin hemsida.

Nu sätter de gröna sitt hopp till förvaltningsrätten i Luleå som man vill ska inhibera, stoppa, skyddsjakten i avvaktan på ett slutligt beslut.

Vid sidan om MP har flera andra överklagat skyddsjakten, bland annat Wolf association Sweden samt Naturskyddsföreningens lokala avdelning. I Facebookgrupper uppmanas också privatpersoner att överklaga beslutet, även om det är tveksamt om de har talerätt i ärendet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev