Södertörnsvargen fotograferad under hösten. Foto: Lena Söderman

Ny dom: Skyddsjakten på Södertörnsvargen får fortsätta

Skyddsjakten på Södertörnsvargen får fortsätta. Det slår Förvaltningsrätten i Luleå fast.

Länsstyrelsen i Stockholms län har tidigare beslutat om skyddsjakt efter en varg på Södertörn. Skyddsjakten får pågå till och med den 28 februari 2018. Beslutet har överklagats av Föreningen Nordulv, Wolf Association Sweden, Svenska rovdjursföreningen, Jaktkritikerna, DRIS –Djurens röst i Sverige, Naturskyddsföreningen i Haninge och Miljöpartiet de gröna i Haninge respektive Nynäshamn. Beslutet har även överklagats av drygt 100 enskilda personer.

 

Miljöpartiet saknar talerätt

Förvaltningsrätten har bedömt att DRIS –Djurens röst i Sverige och Miljöpartiet de gröna i Haninge respektive Miljöpartiet de gröna i Nynäshamn samt de enskilda personerna saknat talerätt i målet och avvisat deras överklaganden.

Förvaltningsrätten har dessutom avslagit samtliga övriga överklaganden. Det innebär att länsstyrelsens beslut består och att skyddsjakt tillåts till och med den 28 februari 2018.

 

Tvingande skäl

”Förvaltningsrätten har bedömt att kriterierna tvingande skäl som har ett allt överskuggande allmänintresse samt allmän hälsa och säkerhet är uppfyllda i målet. Förvaltningsrätten har även bedömt att skyddsjakten inte försvårar upprätthållandet av en gynnsam bevarandestatus och att annan lämplig lösning än skyddsjakt saknas.

Sammanfattningsvis har förvaltningsrätten bedömt att de förutsättningar som krävs för skyddsjakt enligt jaktförordningen och art- och habitatdirektivet är uppfyllda,” skriver förvaltningsrätten i ett pressmeddelande

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev