Ole Elvestuen utanför stortinget under en vargdemonstration.

Klimat- och miljöminister Ole Elvestuen (Venstre) utanför Stortinget under en vargdemonstration. Elvestuen har genom åren gjort sig känd som vargvärnare och motståndare till vargjakt. Foto: Mona Lindseth

Miljöminister stoppar vargjakt i ulvezonen

I morgon, den 1 januari 2020, skulle jakten på tre familjegrupper av varg inledas i den norska ulvezonen. Nu har två tredjedelar av jakten stoppats av klimat- och miljöminister Ola Elvestuen (Venstre), rapporterar NRK.

Tidigare i höst har de norska roviltnämderna slagit fast att tre familjegrupper av varg ska fällas inom den så kallade ulvezonen. Det handlar om reviren Letjenna, Mangen och Römskog. Jakten ska bedrivas mellan 1 januari och 15 februari 2020.

Nu stoppas jakten i två av reviren: Mangen och Römskog.

Klimat- och miljödepartementet motiverar sitt beslut med att det inte är förenligt med naturmångfaldslagen att fälla familjegrupperna i Mangen- respektive Römskogsreviret.

– Varg är en fredad art, och det är en högre tröskel för att fälla varg i ulvezonen än utanför, säger klimat- och miljöminister Ola Elvestuen till NRK.

– Nu är frustrationen och besvikelsen stor bland vargjägarna i ulvezonen, säger Knut Arne Gjems, ordförande för Norges Jeger- og Fiskerforbund, NJFF, till NRK.

– Departementet har haft hela hösten på sig för att behandla den här frågan. Vi känner oss illa behandlade. Det visar brist på respekt för oss som ska utföra ett jobb, säger Knut Arne Gjems.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev