Aktivist eller statlig tjänsteman? Advokat Sven Severin ifrågasätter åklagare Åse Schoultz roll som förundersökningsledare i jaktbrottmål efter hennes uttalande i SVT Aktuellt. Foto: Lars-Henrik Andersson och Mostphotos

Debatt: ”Miljöåklagarens opartiskhet kan ifrågasättas”

Man kan inte annat än förundras över miljöåklagare Åse Schoultz uttalanden i SVT:s Aktuellt på tisdagskvällen. Hennes roll som förundersökningsledare i jaktbrottmål kan efter dessa ifrågasättas.

Advokat Sven Severin.

Jag tillhör de som tagit del av inslaget om illegal vargjakt på Aktuellt den 1 oktober, och förundrats över Åse Schoultz uttalanden. Det är anmärkningsvärt att en åklagare uttalar sig på det sätt Åse Schoultz gör.

Inom straffrätten finns något som benämns objektivitetsprincipen, och som betyder att en åklagare – märk väl, en statligt anställd tjänsteman – ska förhålla sig objektiv under en förundersökning.

 

Dömda och odömda

Objektivitetsprincipen innebär att en brottsutredning ska bedrivas brett och att alla omständigheter, även de som talar till den misstänktes fördel, ska beaktas.

Åse Schoultz tycks ha en förutfattad mening om jägare i vargrevir. Hon verkar betrakta dessa som dömda och ännu inte dömda. Oskuldspresumtionen verkar vara ett okänt begrepp.

Hur ska den som misstänks för jaktbrott där Åse Schoultz är förundersökningsledare kunna förvänta sig att få en rättssäker och juste behandling?

 

Aktivist eller statlig tjänsteman

Jag har förstått att vissa uppfattar Åse Schoultz mer som en aktivist än som en oförvitlig statstjänsteman. Det innebär att hennes opartiskhet betvivlas.

Det är tyvärr ett känt modus, som inte går att blunda för, att somliga miljöåklagare verkar driva en hypotes, samla stöd för den, och bortse från allt som stör hypotesen. Det äventyrar rättssäkerheten i mål om jaktbrottslighet.

Generella, svepande, uttalanden av det slag som Åse Schoultz ägnat sig åt är olämpliga och hennes roll som förundersökningsledare i jaktbrottmål kan därför ifrågasättas.

 

Sven Severin

Advokat

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.