Den tre månader långa vapenamnestin har avslutats. 10.000 vapen har lämnats in till polisen, och i några fall kan de vara intressant för pågående brottsutredningar.

Militära vapen inlämnade under vapenamnestin

Den tre månader långa nationella vapenamnestin avslutades den 30 april. 10.000 vapen och vapendelar har lämnats in till polisen, och i några fall handlar det om militära vapen som kan vara intressanta i pågående brottsutredningar.

Boo Westlund Publicerad 2 maj 2018 - 15:44

Polisen håller på att sammanställa resultatet av den tre månader långa vapenamnestin, där människor utan risk för utredning eller åtal har fått lämna in vapen, vapendelar och ammunition. Några dagar innan avslut var antalet vapen och vapendelar som lämnats in uppe i 9.784 stycken.

– Det är den senaste rapporten från den 27 april, säger Joakim Norenhag, processutvecklare vid Stockholmspolisens rättsavdelning.

 

Gevär, revolvrar och militära vapen

Det handlar om 4.859 gevär, 3.138 enhandsvapen (pistoler och revolvrar), 35 helautomatiska skjutvapen och därutöver vapendelar, luftvapen, gasvapen och annat.

Bland de helautomatiska vapen som lämnats in är flera klassade som militära vapen. De och andra vapen som kan vara intressanta i olika brottsutredningar kommer att undersökas av Nationellt forensiskt centrum, NFC.

 

Gäller innehav

– Amnestin gäller för innehav av vapnen. Om vapen kan kopplas till brott och pågående utredningar så är de givetvis intressanta för oss. Det kan handla om särskilda vapen, eller vapen där tillverkningsnumret slipats bort. NFC kommer i sådana fall att undersöka och provskjuta dessa vapen, säger Joakim Norenhag.

Närmast ska resultatet av amnestin sammanställas och alla vapen destrueras. Bland de mer udda inslagen finns pennpistoler, harpuner och armborst.

– En mer detaljerad uppdelning kommer ske i den rapport som så småningom ska sammanställas och lämnas över till regeringen, säger Joakim Norenhag.

 

Minskat antal vapen

Vid den förra amnestin 2013 lämnades 15.000 vapen och 36 ton ammunition in till polisen.

Resultatet är väntat.

– Vi tror är att de flesta gamla jaktvapen som tidigare funnits utan licens redan har lämnats in vid tidigare amnestier. Nu får vi in 10.000 vapen som saknar tillstånd och det tycker vi är bra, och det är vi nöjda med. Vi får bort dem från samhället, säger Joakim Norenhag.

Andelen inlämnad ammunition har också minskat i samma omfattning som vapnen, men någon exakt siffra finns ännu inte. Ammunitionen ska först vägas.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev