Micael Larsson fick fälla en 19-taggare på sin 60-årsdag. Foto: Privat

Micael firade 60-årsdagen på pass – då kom hans livs älg

Premium

Det är inte alltid helt lätt att minnas hur födelsedagar firats – men Micael Larsson i Ljusdal lär knappast glömma sin 60-årsdag i första taget.

Det är den tionde oktober och manfallet i Nyskogens jaktlag är påtagligt. Två hundförare och en passkytt, Micael Larsson, ska delta i dagens älgjakt.

– Jag tänkte att jag sätter mig mellan hundgångarna, på en post vi har, berättar han.

 

Tappar fokus

Jakten går tungt och hundarna har svårt att hitta någon älg.

Micael Larsson har det lugnt på pass. För stunden har han flyttat fokus från jakten till telefonen. Kusinbarnet har nämligen hört av sig för att gratulera honom på 60-årsdagen.

– Han skrev grattis och hoppades att jag skulle få en jaktdag av samma dignitet som födelsedagen. Då svarade jag att det enda som hänt på passet är att jag fått grilla mig en korv.

 

Stor krona

Han skickar iväg meddelandet och lyfter blicken från telefonen. En älgtjur är på väg och stannar till i röken från brasan Micael Larsson gjort på pass.

– Där sitter jag med telefonen i näven och bössan står lutad mot tallen bredvid mig. Men det var ingen hund efter älgen så första tanken var att jag skulle strunta i den – men så fick jag se kronan. Det var den största jag någonsin haft möjlighet att skjuta.

 

Avvaktar skott

Älgen viker snett bort från passet och något skott är inte möjligt, förrän den viker upp och stannar till.

– Jag fick ett bra stöd och väntade på att den skulle kliva fram mellan ett par tallar, och det gjorde den. Jag sköt och den gick kanske 40 meter.

– Då gick jag fram, tog kort på tjuren och skickade till kusinbarnet som hade grattat mig. Jag skrev att ”det svänger fort”, för det var bara 17 minuter mellan våra konversationer, säger Micael Larsson och skrattar.

 

19-taggare

Älgtjuren som han sköt på sin 60-årsdag visade sig ha 19 taggar och en slaktvikt på 287 kilo. Hornet är inlämnat för montage, men skvallret i jägarleden gör gällande att det kan röra sig om ett guldhorn.

 

Du firade din 60-årsdag med en 19-taggare. Hur ska du då fira din 70-årsdag?

– Jag får väl minnas tillbaka på 60-årsdagen, säger Micael Larsson och skrattar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay