Mer SNF-bidrag: Ska driva klagomål till EU-kommissionen

Foto: Xavier Häpe

Svensk Jakt har tidigare uppmärksammat att Naturvårdsverket ger bidrag till Naturskyddsföreningen för att de ska kunna pröva vargförvaltningen i domstol.
I ett annat bidrag finansierar de föreningens klagomål till EU-kommissionen.

Svenska Naturskyddsföreningen, SNF, får två bidrag från Naturvårdsverket. Det ena bidraget på 1.500.000 kronor per år går till det uppmärksammade projektet Miljörätt. Där skriver SNF att de bland annat ska använda bidraget till att pröva lagligheten av licensjakt på varg. Och dessutom till att fortsätta det juridiska arbetet mot skyddsjakt på, vad SNF anser, är genetiskt värdefulla vargar.

Men SNF får ytterligare ett bidrag. De får även 1.000.000 kronor per år för projektet ”EU-arbete centralt för miljömålen”. Även där omnämns vargförvaltningen.

 

Vill till EU

I Naturskyddsföreningens senaste komplettering till Förvaltningsrätten angående årets licensjakt på varg, yrkar föreningen ett förhandsavgörande från EU-domstolen. Förvaltningsrätten har ännu inte tagit ställning till yrkandet men frågat Naturvårdsverket vad de anser om förhandsavgörandet.
Naturvårdsverket har svarat att ett förhandsavgörande inte behövs men har samtidigt beslutat att ge bidrag till Naturskyddsföreningens projekt som bland annat ska:
”Förbereda och driva klagomål till EU-KOM, med förhoppning om att överträdelseärende öppnas (jämför Naturskyddsföreningens tidigare framgångar beträffande partikelhalt gatluft, vargpolitiken med flera.) Våra hittillsvarande klagomål måste betraktas som tämligen framgångsrika, och vi kommer att fortsätta att agera som en klok, påläst och trovärdig aktör i de ärenden vi driver som EU-klagomål”.

Bidraget är tvåårigt och kommer att ge Naturskyddsföreningen 1.000.000 kronor om året. Bidraget har betalats ut åtminstone sedan 2012 och utbetalningen fortsätter minst till och med 2015.

Fakta

Enligt SNF:s årsredovisning för 2012 hade föreningen vid det årets slut 112 miljoner kronor i kassan (likvida medel och kortfristiga placeringar).

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev