Publicerad 12 oktober 2018 - 12:11

Fler vapenhandlare har drabbats av Klarnas olika bedömningar huruvida det är oetiskt eller inte att sälja jaktvapen.

Fler vapenhandlare har drabbats av Klarnas olika bedömningar huruvida det är oetiskt eller inte att sälja jaktvapen. Foto: Lars-Henrik Andersson

Mer Klarna-kritik från vapenhandlare

Tommy Carlsson driver på friluftsbutiken Wanderoo i Karlstad. Även han har använt sig av Klarna, men fick problem när butiken utökades med vapen.
– Jag har inga problem med att de säger nej på grund av etiska riktlinjer om de håller den linjen fullt ut. Men jag är kritisk till att Klarna ändå tillåter andra, betydligt större företag som säljer vapen att använda deras tjänster. Det ger vissa företag konkurrensfördelar, säger Tommy Carlsson.

2014 började Tommy Carlsson sälja knivar via sitt företag. Företaget växte med åren och i samband med att han bytte leverantör av sin webbshop erbjöd Klarna honom den så kallade checkout-tjänsten. Han hakade på erbjudandet.

– Men efter knappt en månad fick jag plötsligt ett brev från Klarna där de sa upp avtalet, anledningen var att min försäljning bröt mot deras etiska riktlinjer.

Och fort skulle det dessutom gå. Klarna tänkte först stänga ner betalningsmöjligheten samma dag och de krävde dessutom att Tommy Carlsson skulle kontakta de kunder som köpt varor och valt att betala via Klarna.

– Där gick gränsen. När jag förklarade för Klarna att jag i så fall skulle bli tvungen att ta kontakt med en advokat mjuknade de lite. Därefter behövde jag åtminstone inte kontakta några kunder för att makulera ordrar eller ändra i det betalningssätt de valt vid sina tidigare beställningar, berättar han.

 

Inte på papper

Därefter inleddes en långdragen process kring varför Tommy Carlsson och hans företag Wanderoo inte fick använda Klarnas checkout-tjänst.

– Jag ville veta varför de etiska problemen bara tycks gälla när mindre handlare säljer knivar och vapen, medan andra större företag får använda sig av Klarna när de säljer samma produkter?

Men något egentligt svar fick han aldrig av Klarna, tycker han. I alla fall inte på papper.

– Muntligt har jag fått besked om att det handlar om vilken omsättning handlarna har. Säljer de mycket kan Klarna och deras samarbetspartners mycket väl tänka sig att tänja på de etiska riktlinjerna. Men de besked jag fått på pränt säger bara att handel med vapen strider mot de etiska riktlinjerna hos någon av deras kortleverantörer, säger Tommy Carlsson.

 

Ger vissa konkurrensfördelar

Men vilken kortleverantör det gäller fick han aldrig svar på. Han erbjöds heller aldrig att teckna ett av de ”specialavtal” som Klarna hänvisar till med de jakthandlare som får använda sig av deras tjänst.

– Vi valde därför att säga upp alla avtal med Klarna och teckna avtal med en annan leverantör. Inte för att det företaget kunde erbjuda oss möjligheten att sälja skjutvapen över nätet via deras checkout-tjänst, utan för att vi inte kunde stödja ett företag som Klarna, då de genom sitt sätt att agera faktiskt ger vissa företag konkurrensfördelar, säger Tommy Carlsson.

 

Svensk Jakt har efter intervjun med Tommy Carlsson ställt tre frågor till Klarnas presstjänst.

• Spelar omsättningens storlek hos kunden roll i er bedömning om avsteg från de etiska riktlinjerna?

• Hur gör en vapenhandlare för att få till ett ”specialavtal” när det gäller vapenförsäljning?

• Ni är väldigt tydliga med att det inte är Klarnas etiska riktlinjer som begränsar vapenförsäljningen. Däremot svarar ni inte på frågan vilket företags etiska riktlinjer ni hänvisar till. Vilket företag är det som i vissa fall tycker att det är etiskt fel att sälja jaktvapen?

 

Klarna svarar via mejl genom Johan Gustafsson på företagets presstjänst:

”Som jag skrev tidigare är det flera faktorer som avgör om ett specialavtal kan bli aktuellt, men vilka dessa är och hur våra avtal är utformade är en sak mellan oss och våra kunder. Samma sak gäller avtalen med våra leverantörer och samarbetspartners.”

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

  Mest läst

   Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

   Gott från vilt
   Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
   Podd
   Lyssna på Svensk Jakts poddar
   Drömjakt
   Här finns någonstans att jaga
   Provläs Svensk Jakt
   Bläddra i senaste numret
   Opinion
   Här förs debatten i Jägarsverige
   Premium
   För dig som loggat in
   Vi testar – på riktigt!
   Svensk Jakts tester kan du lita på
   Här kan du annonsera vapen
   Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen

   Mina artiklar

   För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

   Senaste från Annonstorget

   Samtidigt på JaktPlay

   Svensk Jakt på Instagram

   Heta ämnen på Svenskjakt.se