Publicerad 11 oktober 2018 - 11:38

Oetiskt med vapenförsäljning eller inte? Klarna gör olika bedömningar från fall till fall.

Oetiskt med vapenförsäljning eller inte? Klarna gör olika bedömningar från fall till fall. Foto: Jan Henricson

Klarna: Undantag för vissa jaktbutiker

Betallösningsföretaget Klarna bank har valt att säga upp avtalet med Fritid & Vildmark i Piteå eftersom butiken säljer jaktvapen och att det i sin tur strider mot deras etiska regler.
Men det finns ändå flera exempel på svenska jaktbutiker som säljer vapen där Klarnas samtliga betallösningar tillämpas.

Klarnas ansvarige handläggare vill inte ställa upp för en intervju med Svensk Jakt utan hänvisar via en kollega till företagets presstjänst.

Vi ställde därefter frågan till presstjänsten hur det kan komma sig att vissa företag får specialavtal för att sälja vapen, trots det etiska problemet med vapenförsäljning som Klarna hänvisar till i sin uppsägning av avtalet med Fritid & Vildmark?

Klarna svarar genom Johan Gustafsson.

”Jag kan som du förstår inte kommentera i detalj vad som skett i det specifika fallet, men jag hoppas kunna ge en generell förklaring till hur det fungerar.

Klarna har inget principiellt emot försäljning av jaktvapen. Vi erbjuder tre olika betalningslösningar, 1) delbetalning, 2) faktura och 3) kortbetalning.

Vi har underleverantörer inom kortbetalningen med strikt policy mot vapenförsäljning. Det hindrar oss däremot inte från att erbjuda våra två andra betalningslösningar till butiker som säljer jaktvapen, vilket det finns flera exempel på.

Det stämmer också att det finns ett fåtal undantag som fått tillåtelse att använda Klarna checkout tack vare ett specialavtal.”

 

Vad krävs då för att få ett ”specialavtal” när det gäller vapenförsäljning?

”Vad som skulle kunna utgöra ett undantagsfall är beroende av flera olika faktorer som vi, handlaren och våra underleverantörer gemensamt diskuterar för att hitta en lösning alla parter är nöjda med.

Bara för att förtydliga så är det alltså inte Klarnas etiska riktlinjer som begränsar, i så fall hade vi inte kunnat erbjuda någon av våra betalningslösningar. Utan det är specifika samarbetspartners kopplade till just kortbetalningarna, vilket vi naturligtvis måste respektera och förhålla oss till.”

 

Varför står det då i brevet från Klarna till företaget: ”Det har kommit till vår kännedom att företaget bedriver försäljning som strider mot våra etiska riktlinjer”? Brevets avsändare är ”Riskavdelningen, Klarna”.

”Det är en olycklig formulering. Vi avslutar aldrig ett samarbete utan orsak, och etablerar alltid en tydlig överenskommelse med butiker i samband med att vi påbörjar ett samarbete. Så länge vår gemensamma överenskommelse följs finns det ingen orsak för oss att avsluta ett samarbete, och om det skulle uppstå förändringar hos butiken som kräver att vi ser över vår gemensamma överenskommelse arbetar vi tillsammans för att hitta en lösning”,  skriver Johan Gustafsson på Klarnas presstjänst.

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Redskapsboden!

Mest läst

Mina artiklar
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram