Publicerad 11 oktober 2018 - 11:38

Oetiskt med vapenförsäljning eller inte? Klarna gör olika bedömningar från fall till fall.

Oetiskt med vapenförsäljning eller inte? Klarna gör olika bedömningar från fall till fall. Foto: Jan Henricson

Klarna: Undantag för vissa jaktbutiker

Betallösningsföretaget Klarna bank har valt att säga upp avtalet med Fritid & Vildmark i Piteå eftersom butiken säljer jaktvapen och att det i sin tur strider mot deras etiska regler.
Men det finns ändå flera exempel på svenska jaktbutiker som säljer vapen där Klarnas samtliga betallösningar tillämpas.

Klarnas ansvarige handläggare vill inte ställa upp för en intervju med Svensk Jakt utan hänvisar via en kollega till företagets presstjänst.

Vi ställde därefter frågan till presstjänsten hur det kan komma sig att vissa företag får specialavtal för att sälja vapen, trots det etiska problemet med vapenförsäljning som Klarna hänvisar till i sin uppsägning av avtalet med Fritid & Vildmark?

Klarna svarar genom Johan Gustafsson.

”Jag kan som du förstår inte kommentera i detalj vad som skett i det specifika fallet, men jag hoppas kunna ge en generell förklaring till hur det fungerar.

Klarna har inget principiellt emot försäljning av jaktvapen. Vi erbjuder tre olika betalningslösningar, 1) delbetalning, 2) faktura och 3) kortbetalning.

Vi har underleverantörer inom kortbetalningen med strikt policy mot vapenförsäljning. Det hindrar oss däremot inte från att erbjuda våra två andra betalningslösningar till butiker som säljer jaktvapen, vilket det finns flera exempel på.

Det stämmer också att det finns ett fåtal undantag som fått tillåtelse att använda Klarna checkout tack vare ett specialavtal.”

 

Vad krävs då för att få ett ”specialavtal” när det gäller vapenförsäljning?

”Vad som skulle kunna utgöra ett undantagsfall är beroende av flera olika faktorer som vi, handlaren och våra underleverantörer gemensamt diskuterar för att hitta en lösning alla parter är nöjda med.

Bara för att förtydliga så är det alltså inte Klarnas etiska riktlinjer som begränsar, i så fall hade vi inte kunnat erbjuda någon av våra betalningslösningar. Utan det är specifika samarbetspartners kopplade till just kortbetalningarna, vilket vi naturligtvis måste respektera och förhålla oss till.”

 

Varför står det då i brevet från Klarna till företaget: ”Det har kommit till vår kännedom att företaget bedriver försäljning som strider mot våra etiska riktlinjer”? Brevets avsändare är ”Riskavdelningen, Klarna”.

”Det är en olycklig formulering. Vi avslutar aldrig ett samarbete utan orsak, och etablerar alltid en tydlig överenskommelse med butiker i samband med att vi påbörjar ett samarbete. Så länge vår gemensamma överenskommelse följs finns det ingen orsak för oss att avsluta ett samarbete, och om det skulle uppstå förändringar hos butiken som kräver att vi ser över vår gemensamma överenskommelse arbetar vi tillsammans för att hitta en lösning”,  skriver Johan Gustafsson på Klarnas presstjänst.

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

  Mest läst

   Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

   Provläs Svensk Jakt
   Bläddra i senaste numret
   Podd
   Lyssna på Svensk Jakts poddar
   Premium
   För dig som loggat in
   Gott från vilt
   Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
   Här kan du annonsera vapen
   Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
   Drömjakt
   Här finns någonstans att jaga
   Vi testar – på riktigt!
   Svensk Jakts tester kan du lita på
   Opinion
   Här förs debatten i Jägarsverige

   Mina artiklar

   För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

   Senaste från Annonstorget

   Samtidigt på JaktPlay

   Svensk Jakt på Instagram

   Heta ämnen på Svenskjakt.se