Publicerad 11 maj 2019 - 08:04

En motion till Jägareförbundets årsstämma handlar om att i framtiden göra det möjligt visa både vapenlicens och statligt jaktkort via en app i mobiltelefonen. Foto: Vitaliy Pakhnyushchyy / Mostphotos

En motion till Jägareförbundets årsstämma handlar om att i framtiden göra det möjligt visa både vapenlicens och statligt jaktkort via en app i mobiltelefonen. Foto: Vitaliy Pakhnyushchyy / Mostphotos

Medlemsfrågorna engagerar i Jägareförbundet

Till Jägareförbundets årsstämma på Öster Malma 1-2 juni har 26 motioner inlämnats, vilket är något färre än tidigare år. Det ämnesområde som engagerat mest är medlems- och organisationsfrågorna, där flera motionärer vill bidra till den digitala utvecklingen.

Med inspiration från försöksverksamheten med ”Unga jägare” vill Jägareförbundet Skåne skapa starka, intressebaserade nätverk i länen som ett komplement till dagens ofta inaktiva jaktvårdskretsar. Om mycket av det föreningsarbete som kretsarna i dag försöker hantera flyttas över till de sociala medierna i nätverken, så kan vi få en mer levande föreningskultur, konstaterar motionären bland annat. Motionären vill också att Jägareförbundet avsätter tillräckliga resurser för att ge nätverken en flygande start.

Jonny Edvardsson, Hultsfreds jaktvårdskrets, vill att Jägareförbundet ska ta fram en applikation för iPhone- och Androidtelefoner, genom vilken man kan kommunicera både vägar med förbundet. Motionärens vision är att man i appen även ska kunna ladda in sina vapenlicenser, jaktkort med mera och att det ska bli ett godkänt sätt att visa licenser på eget eller tillfälligt lånat vapen.

 

Personligt mejlkonto

För att undvika hatkampanjer på nätet vill Per Alfredsson, Oskarshamns jaktvårdskrets, att förtroendevalda ledamöter i jaktvårdskretsarna ska erbjudas ett personligt mejlkonto inom Jägareförbundets domän. Om mejladresser motionerar även Hedemora-Säters jaktvårdskrets, som vill att alla jaktvårdskretsar ska ges tillgång till en mejladress som är knuten till Jägareförbundet. Till exempel hedemora-sater@jagareforbundet.se

 

Belöna även de trogna

Sundsvalls västra jaktvårdskrets vill att Jägareförbundet ska arbeta för att även hitta förmåner som belönar trogna medlemmar. En ny medlem får oftast en keps i belöning, men vad får den som varit medlem i 25 år? Att behålla de medlemmar man har är minst lika viktigt som att värva nya, konstaterar motionären.

Kan en länsjaktvårdsförening ha en medlemsdag i en viss jaktbutik om Jägareförbundet centralt har ett avtal med en annan jaktbutikskedja? Det undrar Jägareförbundet Mittnorrland i en motion, där man efterlyser för riktlinjer för erbjudanden och medlemsförmåner på länsnivå.

Återinför familjemedlemskapet! Det yrkar Södra Hallands jaktvårdskrets som menar att den formen av medlemskap skulle bidra till en bättre ålders- och könsstruktur i förbundet. Generellt är det fortfarande så att fäder jagar mer än hustru och barn, men alla delar samma värdegrunder i fråga om jakt och viltvård och är viktiga att ha som medlemmar, motiverar motionären.

 

Registrera mejladresser

I samband med att medlemskorten skickas ut ska det också bifogas en påminnelse om vikten av att registrera mejladresser och andra kontaktuppgifter samt hur man går till väga för att göra det. Det föreslår Timrå jaktvårdskrets.

Försäkringsfrågan, när det gäller det arbete som sker ute i jaktvårdskretsarna och länsjaktvårdsföreningarna, bör lösas genom att Jägareförbundet centralt tecknar en heltäckande försäkring. Det föreslår Jägareförbundet Sörmland.

Det saknas bra material som kan användas, när jaktvårdskretsarnas medverkar vid skolornas friluftsdagar samt vid undervisningen inom ämnena naturkunskap eller idrott och hälsa. Mälaröarnas jaktvårdskrets föreslår därför att Jägareförbundet avsätter medel under 2020 för att ta fram ett sådant.

 

Vård i det vilda

I jaktledarutbildningen saknas vårdutbildning. Kursen ”Vård i det vilda” bör därför i komprimerad form implementeras i jaktledarutbildningen. Det föreslår styrelsen för Öster Malma jaktvårdskrets.

Styrelsen för Växjö norra jaktvårdskrets vill att Jägareförbundet ska verka för att höja kvaliteten på jägarexamensutbildningen. Den stora kvalitetsrisken finns i kortkurserna och helgkurserna, menar motionären.

Styrelsen för Jägareförbundet Skåne vill komma till rätta med spridningen av plast i naturen i form av plastförladdningar och hagelpatroner av plast. Motionären yrkar därför att Jägareförbundet ska verka för en övergång till miljömässigt godtagbara förladdningar och hylsor.

Skribent

Bernt Karlsson

sv.jakt.norr@telia.com

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram