Foto: Lars Nilsson

Uttalande från Jägareförbundets årsstämma 2019

Under Svenska Jägareförbundets årsstämma antogs ett gemensamt uttalande av de församlade stämmodelegaterna.
Uttalandet finns att ta del av i sin helhet nedan.

Uttalande från Svenska Jägareförbundets årsstämma 2019-06-02

Hållbar förvaltning av viltet, skogen och jorden – vår natur – bygger på långsiktigt ansvarstagande, tillit och lokal samverkan. Det är vad som ger uthållighet och en sund balans. Kortsiktigt och ensidigt maximerande av enstaka nyttor ger ofta motsatsen.

 

Förslag finns på halverade klövviltsstammar genom nationella beslut. Från både näringar och myndigheter lyfts nu att en lösning skulle vara en ökad nationell styrning och tvångsåtgärder mot de jägare som på sin fritid betalar för att få jaga. Det är naturligtvis helt fel väg att gå, det är en kortsiktig lösning som kommer leda till nya misstag och ökade konflikter. Lokalt finns områden med för stora klövviltstammar i förhållande till den naturliga fodertillgången. Där kan viltstammarna behöva sänkas temporärt samtidigt som man skapar mer foder. På många andra ställen ser det dock helt annorlunda ut. Där finns det balans eller behov av att höja kvalitén på klövviltstammarna.

 

Detta kan inte hanteras med nationell styrning och tvång. Jakten måste utgå från samverkan och bestämmas lokalt och regionalt, med långsiktighet för ögonen. Har vi inte tillit och förtroende för varandra vidtar vi åtgärder för att skydda våra egna intressen, vilket ofta påverkar andra värden. Därmed skapar vi konflikter och en obalans i förvaltningen av våra naturresurser. Vi behöver en ökad långsiktighet, vi behöver bygga förtroende för varandra, vi behöver utgå från de lokala förutsättningarna i landskapet och skapa engagemang samt delaktighet i det hållbara brukandet. Vi behöver finna acceptans för en hållbar balans mellan näringar, biologisk mångfald och sociala värden.

Viltet och naturen skulle välkomna detta, inte minst älgen!”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev