Publicerad 3 juli 2018 - 09:52

Foto i hägn: Olle Olsson

Foto i hägn: Olle Olsson

Markägare kräver skyddsjakt på hunddödande vargar

Markägarna drabbas av årliga intäktsförluster i mångmiljonklassen på grund av de hundattackerande vargarna i Ryssjöreviret.
Därför ansöker Stora Enso Skog AB, Billerudkorsnäs Skog AB, Mellanskog Gävleborg och LRF Gävleborg om att samtliga vargar i reviret ska skjutas på skyddsjakt.

Det var förra hösten som två hundar dödades av vargar i Ryssjöreviret norr om Gävle. Först dödades en gråhund som vid tillfället stod och skällde ståndskall på älg. Då gjordes omedelbart en skyddsjaktsansökan på samtliga vargar i Ryssjöreviret från bland andra det lokala älgskötselområdet i Oslättfors.

De senaste två älgbetesinventeringarna i området där Ryssjövargarna har sitt revir visar på oacceptabelt höga betesskador. Älgskötselområdet i Oslättfors varnade för att ett stopp för löshundsjakten, på grund av vargarna, kommer leda till att älgavskjutningen hamnar långt under avskjutningsmålen. Cirka 40 procent återstod av älgtilldelningen för att avskjutningsmålet skulle fyllas när gråhunden dödades.

 

Minst fyra hundar

Men länsstyrelsen i Gävleborgs län nekade till ansökan. Myndigheten hänvisade i sitt avslag till Viltskadecenters bedömning om som säger att minst fyra hundar ska angripas av varg för att vargarna ska anses vara mer skadebenägna än medelreviret. Hur älgförvaltningen skulle bedrivas berördes däremot inte vid avslaget.

 

Ny hund dödad

Knappt två veckor efter att länsstyrelsen avslog skyddsjaktsbegäran vargdödades ytterligare en hund i Ryssjöreviret. Den här gången var det en jämthund som dödades i samband med älgjakt.

Men inte heller efter den andra attacken beviljades någon skyddsjakt på Ryssjövargarna, som i vintras antas ha varit sex till antalet. Däremot erbjöd sig länsstyrelsen att betala för skyddvästar för hund.

Men då det inte finns någon som vet huruvida skyddsvästarna faktiskt hjälper vid en vargattack är det många hundägare som inte vill släppa sin hund lös i ett revir där vargar söker upp hundar som skäller ståndskall. Därför kunde heller inte älgjakten i området genomföras på ett effektivt sätt.

 

Två till fyra miljoner kronor

Det här får stora ekonomiska konsekvenser för markägarna i området i form av höga betesskador av älg. Enligt Gefle Dagblad ansöker därför Stora Enso Skog AB, Billerudkorsnäs Skog AB, Mellanskog Gävleborg och LRF Gävleborg om att samtliga vargar i Ryssjöreviret ska skjutas under skyddsjakt i höst. I ansökan skriver företagen, enligt tidningen, att älgarnas betesskadorna innebär intäktsförluster på två till fyra miljoner kronor årligen för skogsägarna i området.

Skyddsjakten ska, enligt ansökan, påbörjas i samband med att älgjakten drar igång den 8 oktober och samtliga som jagar älg i området ska också kunna skjuta varg i samband med älgjakten.

 

Fyra år sedan senast

Senaste gången en varg sköts vid skyddsjakt i Gävleborgs län var sommaren 2014. Den gången sköts en närgången varg i Ljusdals kommun.

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

  Mest läst

   Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

   Provläs Svensk Jakt
   Bläddra i senaste numret
   Gott från vilt
   Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
   Premium
   För dig som loggat in
   Vi testar – på riktigt!
   Svensk Jakts tester kan du lita på
   Drömjakt
   Här finns någonstans att jaga
   Podd
   Lyssna på Svensk Jakts poddar
   Opinion
   Här förs debatten i Jägarsverige
   Här kan du annonsera vapen
   Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen

   Mina artiklar

   För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

   Senaste från Annonstorget

   Samtidigt på JaktPlay

   Svensk Jakt på Instagram

   Heta ämnen på Svenskjakt.se