Här vargdödades jämthunden.

Bekräftat: Jämthund dödad av varg

För knappt två veckor sedan avslog länsstyrelsen i Gävleborgs län en skyddsjaktansökan på vargarna i Ryssjöreviret. Myndigheten ansåg att vargarna i reviret inte är ovanligt skadebenägna.
På lördagen dödades ännu en hund av varg i reviret.

Länsstyrelsen i Gävleborgs län bekräftar nu att jämthunden dödades av varg.

– Ja det stämmer. Hunden dödades i samband med älgjakt i dag på eftermiddagen. Det här var den andra älghunden som dödades av varg i det här området i höst, säger naturbevakare Hans Nordin.

Attacken inträffade nära Råhällan i Gävle kommun.

 

Gråhund vargdödad

Den 14 november dödades en gråhund av varg i samma område. Gråhunden skällde ståndskall på älg när varg gick till attack och dödade hunden. Därefter gjordes omedelbart en skyddsjaktsansökan på samtliga vargar i Ryssjöreviret. Och det lokala älgskötselområdet var inte sena med att hänga på i begäran om skyddsjakt.

De senaste två älgbetesinventeringarna i området visar på oacceptabelt höga betesskador. Älgskötselområdet i Oslättfors varnade för att ett stopp för löshundsjakten, på grund av vargarna, kommer leda till att älgavskjutningen hamnar långt under avskjutningsmålen. Cirka 40 procent återstod av älgtilldelningen för att avskjutningsmålet skulle fyllas när gråhunden dödades sedan och därför vill även älgskötselområdet ha skyddsjakt på vargarna i området.

 

Inte ovanligt skadebenägna

Men länsstyrelsen avslog begäran. Myndigheten hänvisar i sitt avslag till Viltskadecenters bedömning om som säger att minst fyra hundar ska angripas av varg för att vargarna ska anses vara mer skadebenägna än medelreviret.

 

Två år sedan senaste skyddsjakten

I dag, lördag, vargdödades ännu en älghund i samma område där gråhunden dödades för knappt en månad sedan. Enligt uppgifter till Svensk Jakt kommer därför en ny skyddsjaktansökan på samtliga vargar i Ryssjöreviret att lämna in inom kort.

Det är drygt två år sedan länsstyrelsen i Gävleborg senast beviljade en skyddsjaktansökan på varg i länet.

Fakta

Förra vintern berördes Gävleborgs län av 5,33 vargföryngringar. Detta enligt de officiella varginventeringarna.
I Gävleborg ska det enligt länsstyrelsens förvaltningsplan finnas minst två årliga vargföryngringar och förvaltningsmålet är tre föryngringar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev