Foto: Olle Olsson

Ingen skyddsjakt på vargar som försvårar älgjakten

Det blir ingen skyddsjakt på varg i Ryssjöreviret. Det har länsstyrelsen i Gävleborgs län beslutat.

Den 14 november attackerades och dödades en gråhund av varg inom Ryssjöreviret, Gävle kommun. Gråhunden skällde ståndskall på älg när den attackerades.

Därefter ansöktes om skyddsjakt på samtliga vargar i reviret. Detta med hänvisning till att vargarna omöjliggör löshundsjakt i området och att älgförvaltningen därmed blir lidande eftersom avskjutningsmålen inte kommer uppnås när löshundar inte kan användas i området.

 

Höga betesskador

Inom Oslättsfors älgskötselområde fanns 12 tjurar, 23 kor och 83 kalvar kvar att skjuta för att nå målet i älgskötselplanen för området. Styrgruppen för älgskötselområdet har framfört till länsstyrelsen att de två senaste älgbetesinventeringarna visat att älgbetesskadorna är oacceptabelt höga i området och att det därför är av största vikt att de tilldelade älgarna fälls vid årets jakt.

 

Finns viss risk

Men länsstyrelsen i Gävleborgs län säger nej till skyddsjaktansökan. Myndigheten skriver i sitt beslut att det alltid finns en viss risk att släppa en hund inom ett vargrevir och att vargarna inom Ryssjöreviret hittills inte visat sig vara mer benägna att döda hundar än vargar inom andra revir.

Myndigheten konstaterar vidare att det är svårt att förebygga vargangrepp på hund, men nämner åtgärder som avspårning av vägar samt skyddsvästar på hundarna som möjliga åtgärder. Samtidigt tillägger länsstyrelsen att ”västarna ännu inte är fullständigt utvärderade.”

Notabelt är att länsstyrelsen inte med ett enda ord nämner hur problemen med älgförvaltningen ska lösas inom Oslättsfors älgskötselområde om inte löshundar kan användas i området.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev