Publicerad 23 januari 2018 - 14:02

Intresset fö ratt bli jägare är stort. Förra året genomförde 12.800 blivande jägare det teoretiska provet, och många avslutade examen med de olika skjutproven. Foto: Jan Henricson

Intresset för att bli jägare är stort. Förra året genomförde 12.800 blivande jägare det teoretiska provet, och många avslutade sin examen med de olika skjutproven. Foto: Jan Henricson

Många nya jägare tog Jägarexamen

Intresset för att ta Jägarexamen fortsätter att vara stort. Under 2017 klarade 12.800 nyutbildade jägare det teoretiska provet, vilket är en ökning jämfört med 2016. Andelen kvinnor fortsätter att ligga högt.

Statistiken över genomförda teoretiska prov gäller samtliga genomförda och godkända utbildningar registrerade hos Naturvårdsverket. Jämfört med 2016 innebär antalet godkända prov en liten ökning.

– Jag hade nog förväntat mig en något lägre nivå, jämfört med toppåret 2015, men intresset för att ta Jägarexamen fortsätter att vara stort, säger Henrik Falk, jaktvårdskonsulent i Stockholms län och ansvarig för samordningen av Jägarexamen i Jägareförbundets region Mitt.

 

Större städer dominerar

Statistiken toppas av Stockholm och Västra Götalands län där intresset för att genomgå utbildningen lockar flest deltagare. Det är också i de regionerna som antalet jägare har ökat på senare år.

Vägen till en godkänd examen kan gå via traditionella kvällskurser, eller de ibland hårt kritisera snabbkurserna.

För Henrik Falk är valet givet.

– Det är självklart så att du som blivande jägare inte kan lära dig all teori på några timmar, eller en helg. Vi ser också att det är stora brister hos många nya jägare som går snabbutbildningarna. Men jag väljer att se det som att den här gruppen jägare har fått ett körkort, det gör dem inte fullärda men de har ändå fått lite av grunderna och får fortsätta utbilda sig, säger Henrik Falk.

 

Många kvinnor utbildar sig

Andelen kvinnor som genomför Jägarskolan fortsätter att ligga nära 20 procent, vilket är högt. Lika många löser sen inte statligt jaktkort och går vidare till att aktivt börja jaga.

– Det kan ha olika orsaker. Man väljer att skaffa sig bättre kunskaper om jakt och viltvård, men väntar med att debutera som jägare. Det är ändå positivt att andelen kvinnor fortsätter att ligga högt, säger Henrik Falk.

Jägarexamen

Totala antalet godkända teoretiska prov 2017 är 12.800, vilket är något högre än 2016  då 12.650 blivande jägare genomförde godkända prov. 2015 var ett rekordår med 13.340 godkända teoretiska prov.

Av förra årets godkända prov var andelen genomförda av kvinnor 2.684 prov.

Stockholms och Västra Götalands län toppar statistiken.

Skribent

Boo Westlund

boo.westlund@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram