Bristen på snö har påverkat årets licensjakt på lodjur. Bilden är från en jakt i södra Östergötland 2020. Foto: Jan Henricson

Många lodjur kvar när jakten avlystes

Premium

Årets licensjakt på lodjur har avslutats. Av 125 tillåtna djur var 110 fällda när jakten avlystes.
– Ska vi lyckas med lodjursjakten måste den börja 1 februari, säger Gunnar Glöersen, Svenska Jägareförbundets expert i rovdjursfrågor.

Gunnar Glöersen.

Naturvårdsverket har sammanställt resultatet av årets licensjakt på lodjur. I de län där jakten inte lyckats fullt ut har dåliga spårförhållanden angetts som det viktigaste skälet. Gammal snö eller helt snöfritt i markerna har på ett påtagligt sätt påverkat jakten.

– Det kommer inte att skjutas fullt när vi inte får jakt i februari, då vi har bättre snöförhållanden, säger Gunnar Glöersen.

 

Kritik mot lojakt i mars: ”Varför så krångligt som möjligt?”

Frågan har diskuterats under flera år. Såväl Norge som Finland har jakt tidigare under vintern, vilket borde ge svenska myndigheter möjlighet att undersöka effekterna av en tidigare jaktstart.

 

Hur långt har man kommit i de diskussionerna?

– Det är nog så att det funnits olika viljor på Naturvårdsverket. Det finns personer som inte vill att vi ska jaga över huvud taget,  säger Gunnar Glöersen.

Lodjuren har sin brunstperiod i mars, vilket talar för tidig jakt linje med hur andra arter jagas. Mot det argumentet har det bland annat framförts åsikter om att hona med ungar kan skjutas, och att ungarna då skulle få svårt att överleva vintern.

Men det finns enligt Gunnar Glöersen fler viktiga argument som måste lyftas.

 

Bättre inventering

– Ett av de viktigaste argumenten för tidigare jakt är att det gynnar inventeringen. I Norge får man många rapporter under jakten. Skulle Naturvårdsverket skriva in i besluten att man för att jaga familjegrupp måste rapportera det till länsstyrelsen före jakt, då hade vi också garantier för att få rapporter, säger Gunnar Glöersen.

– Det skulle bidra till bättre inventering av lodjursstammen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev