Publicerad 16 april 2018 - 13:59

En bild från jaktfältskjutningen på Sövdeborgs jaktskyttebana. Skyttet som i år skulle genomförts den 2 juni är inställt. Foto: Fredrik Jönsson

En bild från jaktfältskjutningen på Sövdeborgs jaktskyttebana. Skyttet som i år skulle genomförts den 2 juni är inställt. Foto: Fredrik Jönsson

Många jägare drabbas när populär skjutbana stängs

Jaktskyttebanan Sövdeborg i Sjöbo är stängd tills vidare. Det innebär att cirka 700 klubbmedlemmar blir av med sina träningsmöjligheter. Utöver det får många jägarskoleelever söka sig till någon annan skjutbana för träning och uppskjutning. Dessutom är jaktfältskjutningen som skulle hållits 2 juni inställd.

På Sövdeborgs jaktskytteklubbs hemsida möts man av det lakoniska beskedet att anläggningen tills vidare är stängd för all skytteverksamhet. När banan öppnar igen finns det ingen information om.

– Helt enkelt för att vi inte vet. Om vi kommer igång med byggandet av bullervallen inom kort kan vi kanske öppna delar, som älgbanan, om ett par månader, säger Arne Hellgren som är ordförande för Sövdeborgs jaktskytteklubb.

 

Har kämpat

Han och styrelsen har kämpat hårt för att det inte skulle gå så långt som till en stängning.

– Vi har gått så långt vi har kunnat rättsligt, men nu kommer vi inte längre, utan måste vidta åtgärder innan vi får återuppta verksamheten, säger Arne Hallgren.

Föreningen har tittat på olika lösningar, men funnit att en 400 meter lång jordvall med ett särskilt bullerdämpande staket på toppen av vallen är det lämpligaste alternativet. Det är också den lösning som man kommit överens om med kommunen.

– Som det ser ut nu så handlar det om att vi ska komma överens med ägaren till marken där banan ligger om att bygga vallen. Förhoppningsvis kan vi inleda arbetet snart, säger Arne Hallgren.

 

Många skyttar

Verksamheten på Sövdeborg är omfattande. Utöver att serva klubbens egna cirka 700 medlemmar är det den bana i Skåne där störst antal jägarexamensprov avläggs. Vidare bedriver Jägareförbundet Skåne kursverksamhet på skjutbanan.

– Nu kommer trycket att öka på övriga skjutbanor i länet, så jag hoppas att de förbereder sig på det, säger Fredrik Jönsson som är länsansvarig jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet Skåne.

Enligt Fredrik Jönsson har Sövdeborgs jaktskyttebana på grund av sin centrala placering stor betydelse för många skånska jägares träningsskytte.

– Givetvis måste regelverket som finns kring buller följas. Men jag är förvånad över att en viktig verksamhet tvingas stänga på grund av enstaka klagomål, utan att det gått att komma fram till en lösning, som innebar att skyttet kunde fortsätta under tiden som problemen åtgärdades.

– Man ska komma ihåg att det har bedrivits skjutning på platsen i ungefär 50 år vid det här laget. Visst har det funnits problem tidigare, men då har man alltid löst dem, säger Fredrik Jönsson.

 

Medlemmar behövs

Efter att det blev känt att Sövdeborg stänger har ordföranden Arne Hallgren mötts av skiftande reaktioner. Några har varit arga, några har valt att se möjligheter och ytterligare några har frågat om de nu får sin medlemsavgift tillbakabetald.

– Men det kan vi naturligtvis inte göra. Det är när det blåser och är besvärligt som en förening behöver sina medlemmar som mest, säger Arne Hallgren.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram