Skyttar i olika åldrar går från en station till en annan under en jaktfältskjutning på Sövdeborgs jaktskytteklubbs anläggning. Foto: Fredrik Jönsson

Stor skjutbana hotas av stängning

Skånes största jaktskyttebana Sövdeborg i Sjöbo hotas av stängning efter ett beslut i länsstyrelsen. Klubben har överklagat beslutet till Mark- och miljödomstolen.

Jägare i Sövdeborgs jaktskytteklubb har tränat skytte på platsen sedan 1943. Något enstaka klagomål har förekommit, men det har inte varit värre än att det gått att lösa.

Men efter att tre grannar, varav två nyinflyttade, har klagat på ljudnivåerna från skjutbanorna, ser klubbens ordförande Arne Hallgren med oro på framtiden.

– Vi har alltid gjort vårt bästa för att anpassa vårt skytte till omgivningen. Till exempel håller vi stängt under storhelgerna. Vi rättar oss efter de krav kommunen ställer och försöker genomgående vara positiva. Vi är i princip överens med miljönämnden om en åtgärdsplan för att dämpa skottljuden från både kul- och hagelskytte, säger Arne Hallgren.

 

Måttet är rågat

På älgbanan har bullerdämpande åtgärder redan genomförts, och planen är att gå vidare med hagelskyttet som av naturliga skäl är svårare att åtgärda.

Klubben skulle få fortsätta med sin verksamhet under tiden åtgärderna genomfördes, men ett beslut i länsstyrelsen riskerar att sätta stopp för den saken i och med att allt skytte förbjuds tills vidare.

Det innebär att måttet är rågat. Klubbledningen kan inte stillatigande acceptera att hela deras verksamhet hotas, att närmare 700 jägare, varav 70 är kvinnor och 30 är ungdomar, inte har någonstans att träna och tävla.

– Länsstyrelsens beslut att vi inte får skjuta förrän acceptabla bullernivåer mätts upp har inte vunnit laga kraft och vi ska överklaga beslutet till mark- och miljödomstolen. Så länge den processen pågår kan vi fortsätta, säger Arne Hallgren.

 

En fin anläggning

Sövdeborgs jaktskyttebana innehåller det mesta av vad man kan begära av en bra skytteanläggning. Där finns banor för älg, skeet, trap, sporting, hög fasan samt jägarexamensbanor för .22-skytte och markmål hare.

Banan är inte bara viktig för lokala jägare och jägarexamenselever, utan har tillresta till träningar och tävlingar från i stort sett hela Skåne. Den har också betydelse för Jägareförbundet Skåne

– Vi har ett väl fungerande samarbete med Sövdeborgs jaktskytteklubb och har flera arrangemang på klubbens banor varje år. Den ligger centralt i Skåne och är viktig för förbundets satsning på jaktskytte, säger länsansvarig jaktvårdskonsulent Fredrik Jönsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev