Publicerad 14 juni 2020 - 15:25

En av de av pälsavfall hårt drabbade älgarna i Svärdsjö i Dalarna. Foto: Privat

Många hårlösa älgar i litet område

I Svärdsjö älgskötselområde nordost om Falun har jägare under våren noterat flera älgar med stora hårlösa partier. Bara vid en saltsten har en uppsatt viltkamera fångat fyra sådana älgar på bild.

Samma älg som på bilden ovan. Foto: Privat

Lars-Erik Backlund som är ordförande både i Bjursås älgförvaltningsområde och Västra Svärdsjö älgskötselområde oroar sig för vad som drabbar älgarna i markerna där han jagar.

Han uppmanar nu jägare i förvaltningsområdet att vara uppmärksamma och rapportera observationer av hårlösa älgar.

 

På flera håll

Att älgar tappar päls är inget nytt. De första observationerna gjordes i Värmland och Norge för ett tiotal år sedan. Efter det är det som att problemet flyttat sig över landet.

Rapporter om drabbade älgar har därmed också kommit från Kronoberg, Närke och Sörmland, bland annat. Gemensamt för dessa är att det företrädesvis rört sig om större tjurar med kala och såriga partier på ryggen.

– Jag har sett bilder på sådana älgar, men det vi har här i Svärdsjö är något annat. De ser inte ut som tjurarna gjort söderut, säger Lars-Erik Backlund.

 

Två av tre älgar på samma bild är drabbade av håravfall. Foto: Privat

Annan förklaring

Han tror inte på förklaringen att det är angrepp av hjortlusflugor som drabbar älgarna så hårt. Mot det talar att det under senaste hösten noterades mindre med flugor än tidigare år i skogarna vid Svärdsjö, och Lars-Erik Backlund har också andra invändningar mot den gängse förklaringen.

– Vi har haft hjortlusflugan här i Dalarna sedan 2005. Det var i alla fall då jag såg sådana första gången. Sedan dess har de ökat mycket. Längre söderut är de ännu vanligare. Varför drabbas då bara älgar inom begränsade områden av dessa håravfall? Dessutom har älgarna här kala partier utan sår.

 

I stora sjok

Den första observationen i trakterna av Svärdsjö var en mager ko med stora hårlösa partier, för två år sedan. Sedan påträffades ytterligare en död hårlös älg.

Lars-Erik Backlund. Foto: Privat

– I höstas såg vi inga under älgjakten, men vi hade ovanligt lite älg. Först tänkte vi att det kunde bero på varg och björn, men så hittade vi oförklarliga högar med älghår. Som att pälsen rasat av djuren i stora sjok, säger Lars-Erik Backlund.

Partierna på de drabbade älgarna är kala utan att vara såriga. Något som kan ses på bilderna här intill, som kommer från Lars-Erik Backlunds viltkamera.

– Som skållade grisar, säger han.

 

Den här tjuren ser långt ifrån ut att vara i god kondition. Foto: Privat

Många hårlösa djur

Under våren har Lars-Erik Backlund med säkerhet kunna konstatera fyra olika älgar med håravfall vid samma saltsten. Utöver dessa har en sådan älg dödats i trafiken.

– Och det är inte de enda. På ett begränsat område har vi noterat ytterligare fyra älgar med pälsavfall. Nu är det sommar och varmt, men om de klarar sig överlever de definitivt inte en kall vinter.

 

Viktiga frågor

I samband med att information om spillningsinventeringen skickades ut uppmanade Lars-Erik Backlund jaktlagen i skötselområdet att vara observanta. Han fick genast en rapport från ett lag där de observerat en hårlös älg.

– Man funderar ju på vad det är frågan om. Är det något de får i sig? Jag menar att det är mycket angeläget att få svar på vad som drabbar våra älgar. Enligt min mening borde SVA gå till botten med det här, och inte bara förklara det med angrepp av hjortlusflugan, för det stämmer inte, säger Lars-Erik Backlund.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram