Fler tjurar med mystisk sjukdom1

Allt fler älgtjurar med omfattande infektioner i huden rapporteras skjutna och påträffade döda i södra Småland. En tjur med liknande symptom har också fotograferats levande på Öland.

Sedan Svensk Jakt tidigare berättat om den mystiska hudsjukdom som företrädesvis drabbar stora tjurar har Kronobergs jaktvårdskonsulent Elias Turesson fått rapporter om ytterligare ett tiotal fall.
 Det är samma symptom. Tjurarna har drabbats av håravfall, infekterade sår och död hud. Det är riktigt otäcka skador, säger Elias Turesson.
Angreppen börjar på ländryggen på de drabbade tjurarna. Därifrån sprider det sig ner längs sidorna.
Det verkar så här långt endast vara tjurar som drabbats. En ko med håravfall har rapporterats från trakterna av Rydaholm, men i det fallet var inte huden angripen vilket tyder på att kon inte drabbats av samma sjukdom som tjurarna.

Snabbt förlopp
Annorlunda är det med älgtjuren som fotograferats med hjälp av en åtelkamera på norra Öland. Håret har fallit av och variga sår har uppstått i skinnet.
 Och det verkar gå fort. Tjuren fotograferades två veckor tidigare, och då visade den inga tecken på att vara drabbad, säger Elias Turesson.
Jägare från Småland har sett till att Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har fått en hel älg samt skinnet från en annan för undersökning. Men ännu finns inga svar, och SVA tar gärna emot prover från flera drabbade tjurar.
 Problemet är att vi får kännedom om älgarna så sent att det blir närmast omöjligt att ta prover. Vi är angelägna om att få kunskap om skjutna sjuka tjurar så snart som möjligt, säger Elias Turesson.

Mängder av älglöss
Även om det ännu inte finns några svar på vad som drabbat tjurarna tillåter sig Elias Turesson att spekulera lite:
Mycket tyder på att älglusflugan har något med angreppen att göra. Tjurarna som skjutits har haft extremt mycket älglöss på sig. Att det så här långt bara är tjurar som drabbats kan förklaras med att de haft nedsatt kondition efter brunsten.
Det har också spekulerats i att djuren fått någon form av skabb.
 Men jag är tveksam till det. Om det vore skabb borde vi också hitta angripna kor och kalvar, säger Elias Turesson.

 

SVA vill ha prover

På SVA är man fortsatt angelägen om att få in prover från drabbade älgtjurar. Om en sådan älg påträffas uppmanas jägarna att kontakta:
Elias Turesson 070-330 06 57
Stefan Karlsson 070-648 64 15
SVA, Viltsektionen 018-67 40 00

Jägarna kan också ta egna prover enligt nedanstående instruktioner från SVA. Förvara proverna i kyl och ta omgående kontakt med någon av ovanstående för vidare instruktioner.
Hudbitar, tre stycken från infekterat område, i storlek som ett A4-papper. Det är viktigt att ta med övergången mellan sjuk och frisk hud.
Öronen skärs av vid basen.
Cirka tio centimeter stor bit av mjälten.
Cirka tio centimeter stor bit av lungan.
Cirka tio centimeter stor bit av levern.
Om möjligt ta också ett blodprov, så kallat serumrör.
Fotografera älgen och utbredningen av skadorna från båda sidor.

Den drabbade tjuren som fotograferats på Öland. Jägare ska nu försöka skjuta tjuren för att få iväg den till SVA för undersökning.

 

Fler artiklar i samma ämne:

Märkliga angrepp på älgtjurar

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev