Publicerad 6 december 2021 - 06:00

Det rådde både spänning och nyfikenhet vid de vackert dukade matborden när Hedgårdens boende serverades den vällagade viltlunchen. Foto: Christer Gruhs

Lyckat samarbete kring viltmatsprojekt

När lokala krafter samverkar för ett gott syfte blir resultatet oftast också bra. Det kunde Torbjörn Andersson, kretsordförande i Jägareförbundet Västerbergslagen, slå fast när han bjöd in till en tämligen unik och närproducerad lunchmåltid i Hedgårdens servicehus i Söderbärke.

Tack vare flera led av samarbete inom ramen för projektet Vilt för alla, kunde nämligen gårdens boende bjudas på en smakrik viltmåltid, tillagad av elever vid Västerbergslagens utbildningsförbund under läraren och kocken Jonas Söderholms överinseende.

 

Malin Pålsson, Smedjebackens kommun, Mattias Strandberg, Jägareförbundet, Torbjörn Andersson, Jägareförbundet och Gun-Britt Hedsten, Ludvika kommun, summerar ett lyckat måltidsprojekt. Foto: Christer Gruhs

Trattkantarell och lingon

Måltiden bestod av en wallenbergare av älgfärs, potatis och palsternackspuré, trattkantarellsås med ädelost samt rårörda lingon.

Lunchen blev mycket uppskattad, inte bara av Hedgårdens boende. Samtliga servicehus för äldre i Ludvika och Smedjebackens kommuner serverade viltmatsmenyn den här dagen, vilket förstås gladde Malin Pålsson, enhetschef vid Smedjebackens kommun och kollegan Gun-Britt Hedsten i Ludvika kommun. De har tidigt bejakat samarbetet med jägarna.

 

Lokalt initiativ

Torbjörn Andersson, ordförande i Västerbergslagens jaktvårdskrets och Mattias Strandberg, ungdomsansvarig i jaktvårdskretsen, var också glada över att få genomföra ett lokalt projekt med en så positiv respons.

– Sveaskog har bidragit med köttet från en fälld älg som transporterats till Åkes slakt, ett lokalt slakteri, för styckningsuppdraget, utan att insatsen belastat projektet ekonomiskt, berättar de båda företrädarna för Jägareförbundet.

 

Jonas Söderholm, lärare vid Västerbergslagens utbildningsförbund, visar viltmåltidens estetiska upplägg. Foto: Christer Gruhs

Andra följer

Torbjörn Andersson hoppas att deras initiativ ska uppmuntra andra jägare att samarbeta kring viltmatsprojekt.

– Vi har fått så mycket positiv respons från kommunens personal och de boende att vi hoppas få flera efterföljare, säger Torbjörn.

 

Christer Gruhs

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram