Lyckat samarbete kring viltmatsprojekt
När lokala krafter samverkar för ett gott syfte blir resultatet oftast också bra. Det kunde Torbjörn Andersson, kretsordförande i Jägareförbundet Västerbergslagen, slå fast när han bjöd in till en tämligen unik och närproducerad lunchmåltid i Hedgårdens servicehus i Söderbärke.
Tack vare flera led av samarbete inom ramen för projektet Vilt för alla, kunde nämligen gårdens boende bjudas på en smakrik viltmåltid, tillagad av elever vid Västerbergslagens utbildningsförbund under läraren och kocken Jonas Söderholms överinseende.
Trattkantarell och lingon
Måltiden bestod av en wallenbergare av älgfärs, potatis och palsternackspuré, trattkantarellsås med ädelost samt rårörda lingon.
Lunchen blev mycket uppskattad, inte bara av Hedgårdens boende. Samtliga servicehus för äldre i Ludvika och Smedjebackens kommuner serverade viltmatsmenyn den här dagen, vilket förstås gladde Malin Pålsson, enhetschef vid Smedjebackens kommun och kollegan Gun-Britt Hedsten i Ludvika kommun. De har tidigt bejakat samarbetet med jägarna.
Lokalt initiativ
Torbjörn Andersson, ordförande i Västerbergslagens jaktvårdskrets och Mattias Strandberg, ungdomsansvarig i jaktvårdskretsen, var också glada över att få genomföra ett lokalt projekt med en så positiv respons.
– Sveaskog har bidragit med köttet från en fälld älg som transporterats till Åkes slakt, ett lokalt slakteri, för styckningsuppdraget, utan att insatsen belastat projektet ekonomiskt, berättar de båda företrädarna för Jägareförbundet.
Andra följer
Torbjörn Andersson hoppas att deras initiativ ska uppmuntra andra jägare att samarbeta kring viltmatsprojekt.
– Vi har fått så mycket positiv respons från kommunens personal och de boende att vi hoppas få flera efterföljare, säger Torbjörn.
Christer Gruhs
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.