LRF driver frågan om skyddsjakt vidare. Förbundet anser att frågan är principiellt viktig efter omfattande vargattacker på Molstabergs gård. Foto: Privat

LRF överklagar beslut om skyddsjakt

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, kommer att överklaga beslutet att inte tillåta skyddsjakt på vargarna i Sjundareviret. Förbundet ser det som ett principmål där länsstyrelsen i Stockholms län gjort fel avvägningar i fallet Molstaberg.

Under onsdagen stod det klart att LRF överklagar länsstyrelsen i Stockholms beslut att avslå en begäran om skyddsjakt på vargar som vid två tillfällen dödat får på Molstabergs gård i Gnesta.

 

Driver frågan vidare

LRF anser att frågan är principiellt viktig.

– Molstaberg är ett exempel på en myndighetsövning som är helt oacceptabel och där myndigheten inte klarar av att göra de avvägningar den ska. Det är inte så politikerna hade tänkt sig, säger LRF-ordföranden Palle Borgström till tidningen Land Lantbruk.

Under veckan har politiker från bland annat riksdagenens miljö- och jordbruksutskott besökt Molstaberg.

 

Riksdagspolitiker informerades

Där informerade Palle Borgström, Carl Aschan, LRF:s regionschef i Mälardalen och Tomas Olsson, ordförande i Sveriges Lammproducenter om händelserna på Molstaberg och förutsättningarna för livsmedelsproduktion i Sverige.

– Det som har hänt på Molstaberg är en syntes av vår jordbruks- och rovdjurspolitik och ställer frågan om svensk livsmedelsproduktion på sin spets, säger Carl Aschan, regionchef i LRF Mälardalen till Land Lantbruk.

Under mötet påpekades att länsstyrelser tillämpar gällande regelverk olika, vilket kommer att tas upp vid en interpellationsdebatt i riksdagen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev