Länsstyrelsen konstaterar att årets lojakt i Västerbotten påverkades av skärpta regler för hur skoter fick användas för att spåra och ringa djur. Foto: Olle Olsson

Lojakten avslutad – halva licensen kvar i Västerbotten

Premium

När lodjursjakten i Västerbotten avslutades under veckan var 7 av 14 djur fällda. En förklaring är att det vid årets jakt inte var tillåtet att spåra och ringa lodjur med hjälp av skoter.
– De oklara förhållandena för skoteranvändning kan ha påverkat jakten, säger Michael Schneider, rovdjursansvarig vid länsstyrelsen i Västerbotten.

Under årets jakt beslöt länsstyrelsen att skoter inte fick användas för att aktivt söka spår efter lodjur. Skoter fick heller inte användas för att ringa ett djur innan jakt, och länsstyrelsen varnade tidigt för att skoterspår i terrängen nära ett fällt lodjur kunde leda till frågor från besiktningsmannen.

– Dessa frågor blir enkla att besvara om man kan visa att de spår som jägaren gjort endast är från skidor och skodon, skrev länsstyrelsen på sin hemsida före jakten.

 

Skärpta regler

Som en grundregel fastställdes att skoter inte fick köras inom 300 meter från det fällda lodjuret innan besiktningen var genomförd. Djuret fick inte flyttas från fallplatsen.

Med facit i hand kan länsstyrelsen konstatera att beslutet påverkat jaktresultatet.

– Vi gick ut med ett pressmeddelande med förtydliganden om skoteranvändningen, men vi har också haft svåra spårförhållanden under jakten, säger Michael Schneider.

Fortfarande lodjursjakt i två län – mer snö väntas

 

Ett lodjur

I det sydvästra jaktområdet, Vilhelmina, Dorotea och Åsele kommuner, fälldes endast ett av sju lodjur på licensen. I det nordvästra området blev ett djur kvar på tilldelningen.

– Vi tog beslut om licensjakt för att avhjälpa rennäringen. Nu får vi se om det här leder till utökad skyddsjakt, säger Michael Schneider.

 

• Hur kommer ni då att ställa er till nyttjande av motorfordon vid skyddsjakt?

– Det får vi se. Det beror på omständigheterna, säger Michael Schnieder.

Lojakten är nu avslutad i alla län. Totalt har 96 lodjur rapporterats skjutna.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev