måndag 25 september

Licensjakten på lodjur är avslutad, men skyddsjakter pågår i södra Sverige och i Jämtlands län.  Foto: Mostphotos

Lojakt fortsätter som skyddsjakt

När väl snön kom var jakten på lodjur snabbt över i Jönköpings och i Västra Götalands län. Men jakten fortsätter ändå i gränstrakterna, genom skyddsjakten på ett lodjur i Habo och Mullsjö kommuner.

Lodjursjakten är över i Jönköpings län och också i angränsande Västra Götaland.

Det hindrar inte att lodjursjakten fortsätter i Habo och Mullsjö kommuner där länsstyrelsen har tagit beslut om skyddsjakt på en skadegörande individ som vid upprepade tillfällen angripit får. Skyddsjakten får pågå till och med april månad.

 

Också i Jämtland

Skyddsjakt får också bedrivas på ett lodjur inom Jijnjevaerie samebys vinterbetesområde, enligt ett beslut av länsstyrelsen i Jämtland.

Jakten får bedrivas fram till den 19 mars. Endast ensamt lodjur får fällas och ska ha föregåtts av bakspårning för att försäkra att det inte är hona med ungar.

 

Skingrar renhjord

Beslutet har tagits efter att samebyn inkommit med en ansökan där de beskriver hur lodjuret finns i direkt anslutning till en renhjord med cirka 1.000 djur.

Enligt samebyn stressar och skingrar lodjuret renhjorden som till stor del består av dräktiga vajor. Lodjurets jaktförsök skingrar renarna och omöjliggör renskötarnas samling av djuren.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev