Licensjakten mer än halveras i Jämtland jämfört med förra årets jakt. Omfattande skyddsjakt är en av anledningarna. Foto: Mostphotos

Halverad licensjakt på lodjur

Licensjakten på lodjur i Jämtland mer än halveras jämfört med förra årets tilldelning. Totalt får i år 15 lodjur fällas i sju jaktområden.

Länsstyrelsen i Jämtlands län har fattat beslut om årets licensjakt på lodjur. Jakten begränsas till 15 lodjur för att skapa utrymme för beslutade och framtida skyddsjakter.

 

Stam i balans

Lodjursstammen i länet har under flera år legat över förvaltningsmålet på 24 föryngringar, inom ett intervall på 20–29 föryngringar per år, som en del i den regionala miniminivån i norra rovdjursförvaltningsområdet på 66,5 föryngringar.

Under inventeringen 2017/18 hittades 32 föryngringar i Jämtland. Hur stor lodjurstammen är för närvarande vet inte länsstyrelsen. Inventeringen pågår fortfarande men fram till den 19 februari hade 26 föryngringar säkrats.

Samtidigt har en omfattande skyddsjakt pågått under vintern för att begränsa lodjurens predation på ren.

Det leder till en kraftigt begränsad licensjakt.

 

Vill öka i vissa områden

I två områden där lodjursstammen orsakar få skador på rennäringen får endast singeldjur skjutas, för att skydda honor med ungar.

– Länsstyrelsen finner att ett uttag om 15 lodjur fördelat med hänsyn till skadebilden i de olika områdena bör minska risken för allvarlig skada för rennäring samtidigt som hänsyn tas så att lodjurspopulationen inte riskerar att hamna under miniminivån. Länsstyrelsens bedömer utifrån detta att det även finns fortsatt utrymme för ytterligare skyddsjakt om det skulle vara nödvändigt, skriver länsstyrelsen i sitt beslut.

Hela beslutet kan läsas här.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev