Nysnö underlättade lodjursjakten. Under onsdagen sköts det fullt i många län, och sent på eftermiddagen återstod det två lodjur i Västernorrland. Foto: Daniel Birgersson

Snabb avslutning i många licensområden

UPPDATERAD ARTIKEL. Ett snöfall kan snabbt förändra förutsättningarna för jakt. Under onsdagen fylldes licenserna för lojakt runt om i landet och under eftermiddagen fanns det två djur kvar att fälla i Västernorrlands län.

Efter en snöfall natten till onsdag var förutsättningarna för jakt betydligt bättre i sydöstra Sverige än de varit under de inledande dagarna. Det resulterade snabbt i jakt på flera ställen i Jönköping och Kalmar län.

Tre lodjur sköts under dagen i Mönsterås kommun och jakten avlystes i Kalmar. Efter två påskjutningar nära Bor i Jönköpings län avlystes jakten även där. Eftersök pågick under eftermiddagen på ett av djuren, där blod på skottplatsen indikerade att lodjuret träffats. Lodjuret hittades senare och anmäldes som skjutet.

 

Avlyst i många län

I Örebro sköts ett andra djur under onsdagen. Jakten stoppades och nu väntar länsstyrelsen och jägarna i Örebro på besked från kammarrätten i Sundsvall som ska ta beslut om jakt på ett tredje lodjur.

Jakten är också avslutad i Stockholm, Jämtland, Västerbotten, Värmland, Västra Götaland och Västmanlands län.

I Jämtland skedde en överskjutning på licensen på 15 djur.

 

Tre lodjur kvar

I Västernorrland återstod klockan 17.35 två av åtta lodjur på licensen. De två ska skjutas i jaktområdet  i Indal, Liden och Holms församlingar i Sundsvalls kommun.

Totalt har 65 lodjur skjutits, eller påskjutits, under jaktens sex första dagar, av en licens på 67 djur.

När lodjursjakten pågått i åtta dagar återstod endast två lodjur att fälla. Källa: SVA

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev