Publicerad 6 mars 2019 - 16:08

Fredrik Johansson är rovdjursansvarig i Värnamo jaktvårdskrets och har arbetat mycket för att få till lojakt i länet. Att han skulle få skjuta ett den historiska jaktdagen är nästan osannolikt. Foto: Privat

Fredrik fick skjuta historiskt lodjur

Fredrik Johansson är ansvarig för rovdjursfrågor i Värnamo jaktvårdskrets och har arbetat hårt för att få till stånd lojakt i länet. Att han fick skjuta ett av de första lodjuren under den historiska jakten i södra Sverige är närmast osannolikt.

Fredrik Johansson bubblar av iver och lycka när Svensk Jakt når honom på telefon. Han har just lämnat den stora uppståndelsen och en av sitt livs jakthändelser bakom sig, i skogen utanför Gällaryd där han fick skjuta ett lodjur för sin egen finnstövare Ajax.

De första dagarna har varit svårjagade på grund av snöbristen. Natten till onsdagen föll det emellertid en del blötsnö i den södra delen av Jönköpings län och på morgonen gav sig många jägare ut för att spåra.

– Det dröjde till niotiden innan vi fick den första rapporten och kunde åka till en plats där det hittats spår av lodjur. Men slagen var kalla och i takt med att snön smälte insåg vi att det inte skulle bli något den här dagen heller, berättar Fredrik Johansson.

 

Missmod förbyttes till hopp

Han kallade in sina hundar och satte sig missmodig i bilen tillsammans med jaktkamraterna Henrik Olofsson och Kenny Andersson. Det var för övrigt Kenny som fick sin luzernstövare Zarro illa tilltygad av lodjur för nästan exakt ett år sedan och som svenskjakt.se berättade om här.

– Vi trodde det var kört för den här gången och att det enda vi kunde hoppas på var att någon skulle få syn på ett lodjur innan jakttiden är slut.

Ungefär samtidigt som jägarna resonerade om det plingade det till i Fredrik Johanssons telefon. I ett sms skrev en jägare i ett grannlag att hans fru hade sett två lodjur i deras trädgård samma morgon.

– Vi trodde knappt det var sant, men när vi fick tag i henne bekräftade hon att så var fallet. Det var bara att försäkra sig om att det var ok att vi jagade i området och sedan åka dit för att släppa, berättar Fredrik.

Lyckliga jaktkamraterna Fredrik Johansson och Henrik Olofsson med sitt fällda villebråd. Foto: Privat

Otroligt och osannolikt

Hundarna, finnstövaren Ajax och karelska björnhunden Erkki, tog upp omgående. Henrik Olofsson hade tagit pass på en väg inte långt bort och till honom kom två lodjur, en hona med en unge.

– Han sköt på ungen men fick den inte i skottet. Djuren delade på sig och karelaren fortsatte med honan medan Ajax tog sig an ungen.

Inte lång stund därefter blev det ståndskall och Fredrik sprang mot platsen. Under ett träd där lodjuret frontat finnstövaren avslutade han jakten.

– Helt otroligt och osannolikt på så många sätt. Dåliga förutsättningar, vi hade tagit fritt för att jaga den dag då det blev en sådan bra synobservation, vi var bara tre jägare ute och jag fick skjuta för min egen hund. Helt fantastiskt, säger Fredrik Johansson.

 

Gemensam glädje

Han berättar om den glädje som han och jaktkompisarna fick dela där ute i skogen. Och om hur det sedan kom många intresserade för att titta på lodjuret och höra jägarna berätta om jakten.

– Man kan säga att det blev en liten happening, skrattar Fredrik.

Nu känns det förstås extra bra med tanke på allt arbete han har lagt ner på rovdjursfrågan i sin jaktvårdskrets och i länet. Fredrik Johansson har oförtrutet argumenterat för att jägarna måste inventera och rapportera spår. Bara genom att leverera fakta till myndigheterna är det möjligt att få till jakt på lodjur som blivit så många i den södra och östra länsdelen.

– Dessutom är det mycket speciellt att jag fick skjuta för en av mina hundar, ja att båda fungerade bra. Med de förutsättningar vi har här nere med lite eller nästan ingen snö är det svårt att träna hundar på lodjur. De måste ha det medfött, säger Fredrik Johansson.

När detta skrivs är lodjursjakten avlyst i södra Sverige. Under onsdagen sköts de tre tilldelade djuren i Kalmar län. I Jönköpings län tilläts jakt på två lodjur. Utöver Fredriks är ett påskjutet och eftersök pågår.

Vid 17-tiden meddelade länsstyrelsen att det andra lodjuret påträffats.

Jakten avslutas därmed i Jönköpings län med två fällda lodjur.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram