Licensjakten på lodjur pågår ännu några dagar i ett par Norrlandslän. Foto: Olle Olsson

Fortfarande lodjursjakt i två län – mer snö väntas

Premium

Årets lodjursjakt pågår fortfarande i två län. I Jämtland finns ett djur kvar på licensen och i Västerbotten återstår fortfarande sju djur, vilket motsvarar halva tilldelningen. Så här långt har totalt 96 lodjur rapporterats skjutna i Sverige.

Boo Westlund Publicerad 9 april 2020 - 06:35

Licensjakten på lodjur avslutades den 31 mars i mellersta och södra förvaltningsområdet. I norra förvaltningsområdet pågår jakten till den 15 april, men i Västernorrland är jakten avlyst och Norrbotten fick ingen jakt i år.

I Västerbotten och Jämtland pågår jakten ytterligare en vecka, fram till och med den 15 april eller till dess att licenskvoten är fylld.

I Jämtland och område sju söder och sydöst om Östersund finns ett djur kvar att fälla.

I Västerbotten finns sju djur kvar på licensen. Av dem finns sex i det sydvästra området som omfattar Vilhelmina, Dorotea och Åsele kommuner. Där har jägarna än så länge endast skjutit ett av de sju djur som finns tilldelade.

 

Kommer att avslutas

I det nordvästra jaktområdet, Sorsele, Storuman, Malå och Lycksele kommuner, har två av tre djur fällts och det återstår ett djur på licensen.

Jakten har avlysts i det östra området vid kusten där fyra djur har skjutits.

Christer Zakrisson.

– Blir det bara skare och spårsnö så kommer jakten att avslutas i de västra delarna också, säger Christer Zakrisson, jaktvårdskonsulent vid Jägareförbundet i Västerbotten.

Han fortsätter:

– I år har det inte varit tillåtet att ringa lo med skoter och det har försvårat jakten. Sedan har vi mycket snö, en normal vinter, men den bär inte hundarna. När förutsättningarna är de rätta kommer det att gå fort.

Efter några milda dagar är snö på väg in i området, vilket innebär att förutsättningarna för jakt ser bra ut under påskhelgen.

 

Svåra spårförhållanden

I mellersta och södra Sverige har alla län utom Västra Götaland och Kalmar fyllt sina licenser när jakten avslutades den 31 mars.

I Västra Götaland fanns ett djur kvar när jakten var över.

I Kalmar återstod fyra av åtta djur.

Jägareförbundet Kalmar var före jakten kritiskt till den låga tilldelningen, men barmark och mycket svåra spårförhållanden ledde fram till att inte ens en låg tilldelning kunde fyllas.

Ingen utökad lodjursjakt i Kalmar län

I Rovbase finns uppgifter om alla skjutna lodjur. Av de som har fällts under licensjakten är 23 stycken bedömda som ungar, 27 är vuxna honor och 45 vuxna hanar. Ett djur anges som kön okänt.

Det hittills tyngsta djuret är en hane fälld den 4 mars i Lermon, Strömsunds kommun i Jämtland. Lodjuret vägde 25,8 kilo.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev