Lodjursstammen i Uppsala län inventeras av jägarna
Under helgen genomför Jägareförbundet Uppsala län en inventering av lodjursstammen i hela länet. Inventeringen sker tillsammans med länsstyrelsen, som deltar för att kvalitetssäkra alla observationer.
Under lång tid har det funnits skilda åsikter om storleken på lodjursstammen i Uppsala län. Under helgen genomförs en områdesinventering i hela länet, som kan ge bättre underlag för en bedömning av antalet lodjur och föryngringar.
På köpet kan det lätta på stämningen.
– Jag tror att det kan bygga på förtroendet, säger Lars Björk, jaktvårdskonsulent i Jägareförbundet Uppsala län.
– Det finns en stor kunskap bland jägarna som länsstyrelsen nu kan nyttja för att inventera lodjuren. Det hoppas vi ska leda till en säkrare bedömning av lodjursstammen.
Föryngringar och familjegrupper
Inventeringen pågår hela helgen, och i första hand är det familjegrupper som är intressanta. Intresset från jägarna är stort, och kommer det inte för mycket nysnö inför och under helgen så är också förutsättningarna mycket gynnsamma.
Det som kan ställa till problem är att snödjupet på sina håll gör det omöjligt att ta sig fram med bil.
– Det får bli skidor, snöskor eller skoter, säger Lars Björk.
Viktigt samarbete
Ett lyckat resultat kan öka möjligheterna för jakt redan nästa år. Dessutom kan metoden visa länsstyrelsen hur viktigt ett samarbete med jägarna, som kan markerna bäst, är för samhället och våra myndigheter.
Spår ska rapporteras, och därefter kommer länsstyrelsens personal att genomföra spårning och bedömning. Som ett stöd kan också bilder från viltkameror användas.
Lämna uppgifter
Rapporter om spår lämnas på appen Skadobs-touch eller via hemsidan www.skandobs.se, eller direkt på telefon till länsstyrelsens ansvarige Sebastian Olofsson, mobil 010-223 32 66 eller mejl sebastian.olofsson@lansstyrelsen.se alternativt Anton Näsman, 010-223 34 34, anton.nasman@lansstyrelsen.se.
Inventeringen är ett samarbete mellan Jägareförbundet Uppsala län och länsstyrelsen, men alla jägare och även allmänheten är välkommen att delta med uppgifter om spår eller andra observationer.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.