Jägareförbundets medlemmar i Uppsala län deltog i en inventering av lodjuren i länet, där flera nya familjegrupper hittades. Foto: Mostphotos

Flera familjegrupper av lodjur efter inventering

Jägareförbundets och länsstyrelsens gemensamma lodjursinventering i Uppsala län gav resultat. Efter ett stort engagemang från jägarna kunde flera familjegrupper identifieras och särskiljas, och dessutom hittades tidigare okända familjegrupper av lodjur.

Under helgen 6–7 februari genomfördes en lodjursinventering i Uppsala län, där medlemmar i Jägareförbundet Uppsala län spårade och rapporterade observationer till länsstyrelsen som därefter kvalitetssäkrade spåren.

Intresset från jägarna var stort.

 

Lodjursstammen i Uppsala län inventeras av jägarna

Snöfall försvårade

Länsstyrelsens rapport om spårningen ger en bra bild av förhållandena. Variationerna var stora, från mycket bra i de västra och södra delarna av länet till periodvis kraftiga snöbyar i de norra och östra delarna. Det påverkade utfallet.

Från den 5–7 februari rapporterades 50 observationer i Skandobs, samt ett antal via telefon. Totalt hanterade länsstyrelsen 130 samtal under helgen.

Det jämför länsstyrelsen med de 147 rapporter som kommit in tidigare under inventeringsperioden från den 1 oktober 2020 till 4 februari 2021.

 

Kvalitetssäkrade

Inventeringen syftade i första hand till att särskilja och säkra familjegrupper av lodjur, och av rapporterna var 19 anmälda som spår av flera lodjur som gått tillsammans.

Den sista rapporterades sent söndag kväll, och där hann det falla 1 decimeter snö innan länsstyrelsen kunde undersöka spåren, som då redan var översnöade.

I övriga 18 fall kunde länsstyrelsens personal undersöka spåren på plats.

I 8 fall visade det sig handla om en familjegrupp av lodjur, eller flera lodjur som gått tillsammans. Den åttonde räknades efter spårning bort, då det visade sig att två lodjur korsat och gått i samma spår en kort stund, men att de inte fortsatt tillsammans.

 

Fler lodjur

Länsstyrelsen sammanfattar i sin rapport:

”Det är för tidigt att utvärdera resultatet av inventeringshelgen redan nu, då de spårningar som genomfördes kan påverka resultatet de veckor som återstår av inventeringen. Länsstyrelsen kan dock redan nu konstatera att vi tack vare de rapporter som inkommit lyckats hitta två familjegrupper i ett område där vi tidigare bara spårat en, samt spårat en familjegrupp i länet som tidigare under säsongen bara spårats i Stockholms län. Tack vare de spårningar som gjordes i helgen har Länsstyrelsen under den efterföljande veckan kunnat särskilja ytterligare en familjegrupp från en som spårats under inventeringshelgen.”

 

Engagerade jägare

Lars Björk.

Jaktvårdskonsulent Lars Björk vid Jägareförbundet Uppsala är nöjd med inventeringen.

– Vi har hittat några familjegrupper till med särskiljning där vi misstänkte att det var fler. Vi hittade också någon som inte var spårad tidigare, säger Lars Björk.

Intresset från jägarna var stort, och utfallet visar också på hur effektiv en ytinventering blir när myndigheter väljer att samarbeta med jägarna, som har den största lokalkännedomen och kan täcka stora områden under begränsad tid.

– Det har varit ett stort engagemang vilket även antalet inringda spårrapporter till länsstyrelsen under inventeringsdagarna visar, säger Lars Björk.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev