Från 1 juli behöver inte jägaren söka särskild licens för att köpa och inneha en ljuddämpare, då tillståndet jämställs på ungefär samma sätt som gäller för ammunition. Foto: Jan Henricson

Licenskravet på ljuddämpare avskaffas i sommar

Premium

Efter sju år och åtta bedrövelser avskaffas i sommar licenskravet för ljuddämpare. Justitieutskottet har nu kommit överens om ett system där ljuddämpare får innehas med samma krav som ställs på ammunition. Slutligt beslut tas i riksdagen 17 februari.

Sten Bergheden, (M).

Ljuddämpare blir inte helt fria att köpa och inneha. Beslutet innebär att vapenägare måste ha licens för det vapen som ljuddämparen ska användas till. En ordning som är mycket lik den som gäller för ammunition.

Under arbetet med regeringens proposition i justitieutskottet har vissa saker förtydligats.

Något som innebär att en ljuddämpare får användas även på andra vapen som jägaren har i vapenskåpet, utan särskilt tillstånd.

– Det var viktigt för oss, säger Sten Bergheden, som är Moderaternas talesperson i vapenfrågor. Om du exempelvis köper en ljuddämpare till en 9.3×62 och den kan användas också på din .308 får du göra det utan särskilt tillstånd.

 

Vissa oklarheter

Det finns oklarheter i beslutet som utskottet ska arbeta vidare med. I ett tillkännagivande till regeringen vill man att den återkommer med ett förslag som gör det möjligt för ägaren till en ljuddämpare att behålla den i det fall vapnet den inköptes till säljs.

– Som det nu blir måste man söka särskilt tillstånd för att behålla dämparen. Men vi menar att den som är betrodd att inneha vapen också ska vara betrodd att inneha en ljuddämpare, utan att det för den skull ska krävas särskilt tillstånd, säger Sten Bergheden.

Anledningen till att inte detta reglerades under utskottsarbetet är enligt Sten Bergheden att det inte var möjligt.

– Då hade vi behövt skicka tillbaka hela propositionen till regeringen, och med det fördröjt beslutet. Vi ansåg att det var bättre för jägare och sportskyttar att komma fram med huvuddelen i förslaget nu och att återkomma till vissa detaljer senare.

 

Undanröjer problem

Ola Wälimaa.

På Jägareförbundet är förbundsjurist Ola Wälimaa nöjd med att arbetet med att avskaffa tillståndskravet för ljuddämpare nu burit frukt.

– Men jag ropar inte hej förrän vi är över bäcken. Äntligen, säger jag först när riksdagen verkligen klubbat beslutet.

Jägareförbundet hade helst sett en total avreglering, att ljuddämparna släppts helt fria från tillståndskrav.

– Man kan säga att det beslut man nu ska ta undanröjer de flesta vanliga problemen. Till exempel får norska och finska jägare nu ta med sig sina ljuddämpare utan särskilt införseltillstånd när de reser till Sverige och jagar, säger Ola Wälimaa.

 

Snabbare licenser?

Ola Wälimaa pekar också på problemet som uppstår när en jägare säljer ett vapen utan att ljuddämparen ingår i affären.

– Ljuddämparen är fortfarande tillståndspliktig. Det innebär att man inte kan sälja ett vapen och behålla ljuddämparen tills vidare, till exempel i väntan på att man köper en ny bössa som dämparen passar till, säger Ola Wälimaa.

Han hade som sagt helst sett att innehav av ljuddämpare avreglerats helt.

– Vi nådde inte riktigt ända fram, men det blir positiva effekter av beslutet som nu blir. Det blir enklare för jägarna att köpa och inneha ljuddämpare. Dessutom behöver inte Polismyndigheten hantera tusentals licensansökningar för ljuddämpare, vilket borde få effekt på de långa handläggningstiderna för vapenlicenser, säger Ola Wälimaa.

 

Från i sommar

Under torsdagens möte i justitieutskottet anmäldes också Sverigedemokraternas utskottsinitiativ där man föreslår att femårslicenserna för flerskotts enhandsvapen avskaffas.

Det ska tas upp till behandling vid senare tillfälle under vårvintern.

Avskaffandet av licenskravet på ljuddämpare ska debatteras i riksdagen den 16 februari. Beslut väntas tas den 17 februari och den nya ordningen ska börja gälla 1 juli 2022.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev