I framtiden kommer det inte att krävas någon licens för innehav av ljuddämpare. Foto: Jan Henricson

Licenskrav på ljuddämpare slopas

Kravet på jägarna att ha en särskild licens för ljuddämpare slopas. I det förslag till genomförande av EU:s vapendirektiv som idag överlämnades till regeringen föreslås att ljuddämpare och löstagbara magasin ska behandlas på samma sätt som ammunition.

En omfattande promemoria på närmare 300 sidor om implementeringen av EU:s nya vapendirektiv överlämnades idag till justitieminister Morgan Johansson av utredaren Kazimir Åberg.

En förändring som är positiv för jägarna är att det inte längre kommer att krävas någon särskild licens för att inneha ljuddämpare.

 

Som ammunition

Den nya lagtexten innebär att ljuddämpare kommer att betraktas och regleras på samma sätt som ammunition idag, det vill säga att köparen och innehavaren måste ha licens på vapnet som ljuddämparen är ämnad för.

Om det blir förenklingar beträffande ljuddämpare blir det besvärligare och mer byråkrati vad gäller magasin. I den föreslagna lagtexten regleras att löstagbara magasin endast får innehas av den som har licens för vapnet magasinet är anpassat till.

Detsamma gäller det som i lagtexten beskrivs som ”avfyrningsmekanismer”.

 

Mångårig fråga

– Avskaffande av licenskrav på ljuddämpare är en fråga som Svenska Jägareförbundet har drivit i många år, därför är den delen av dagens förslag mycket positivt, säger Jägareförbundets kommunikationschef Magnus Rydholm i en kommentar.

En förhoppning med förändringen är att polisens i många fall extremt långa handläggningstider av licensansökningar ska komma att kortas genom att man slipper hantera en mängd ansökningar gällande ljuddämpare.

Svensk Jakt återkommer med ytterligare rapportering om vad förändringarna innebär för de svenska jägarna, samt med Svenska Jägareförbundets reaktion på förslaget.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev