Lättare använda åtelkameror

Det ska bli lättare att använda åtelkameror. Riksdagen ger nu regeringen i uppdrag att se över reglerna. Foto: Olle Olsson

Kravet att rapportera var du sätter ut viltövervakningskameror kan komma att slopas.
Dessutom vill Justitieutskottet att handläggningstiderna för vapenlicenser ska bli kortare.

I skymundan av beslutet om att införa en ny jaktmyndighet i förra veckan så tog riksdagen även ett annat intressant beslut. Nämligen att den vill slopa byråkratin kring viltövervakningskameror genom att ta bort tillståndsplikten vid viss användning. Det innebär att jägaren inte längre ska behöva rapportera in varje enskild kameras placering.

Konkret lagförslag
”Enligt utskottet är det angeläget att regeringen snarast lämnar ett konkret lagförslag i frågan samt överväger om det går att införa ytterligare undantag från tillståndsplikten för kameraövervakning av vilt. Självklart är det därvid viktigt att det görs en noggrann avvägning mellan skyddet för integriteten och det ändamål som kameraövervakningen är avsett för.”
Beslutet är alltså en uppmaning från riksdagen till regeringen att se över regelverket för användning av viltövervakningskameror och snarast lämna ett konkret lagförslag.

Ses som en seger
Bakgrunden till beslutet var att jaktlagsutredningen i sitt andra delbetänkande presenterade ett förslag för att underlätta användningen av viltövervakningskameror vid vildsvinsjakt.
För svenska Jägareförbundet ses beslutet som en seger. Förbundet har under en längre tid drivit frågor som rör åtelkameror.
– Riksdagen uppdrar nu åt regeringen att göra det enklare för jägare att använda kamerorna. Detta är vi väldigt nöjda med. Åtelkameror är ett viktigt instrument för viltförvaltningen, säger Anders Grahn, chef för Svenska Jägareförbundets intressebevakning.

Kortare handläggningstider
Dessutom togs beslut i Justitieutskottet rörande handläggningstider för vapenlicenser.

– Utskottet vill se över reglerna för att underlätta för jägarna. Även detta är bra. Orimligt långa handläggningstider har gjort det svårt för såväl jägare som vapenhandlare. Genom detta initiativ hoppas förbundet att vi får en varaktig och bättre hantering som inte försvårar för jägare som vill köpa eller byta vapen, säger Anders Grahn.


Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev