Björn Sundgren ser tecken på en lägre älgstam. Foto: Kjell-Erik Moseid & Martin Källberg.

Larmet från förbundet: Fortsatt vikande älgstam i norr

Älgstammen i norra Sverige fortsätter ha en vikande trend. I Norrbotten och Västerbotten har älgstammen halverats sedan 2010.

Björn Sundgren, jaktvårdskonsulent vid Jägareförbundet i Norrbotten, har studerat resultatet från den inrapporterade älg-obsen.

– Större delen av jakten i september har nu genomförts och tillräckligt mycket älg-obs är inrapporterat för att börja dra slutsatser och se de fortsatta trenderna i älgstammen, säger Björn Sundgren.
Han konstaterar att samtliga fyra norrlandslän (Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland) har en fortsatt vikande trend i älgstammen totalt sett och reproduktionen har inte lyft märkbart från fjolårets bottennotering.

 

Anpassa avskjutning

Björn Sundgren menar att det nu, under pågående säsong, kan vara läge att anpassa jakt och avskjutning utifrån nya fakta.

– Det vore klokt att göra så och det är bra att lyfta blicken och titta på den data som jägarna gemensamt samlar in. Visst kan vissa områden fortfarande ha bra med älg, men grannlagen kan ha det betydligt tyngre. Vi förvaltar vår älgstam gemensamt över större områden, därför är det viktigt att också se på statistiken över större områden än det egna jaktlaget eller till och med utanför det egna älgskötselområdet, säger Björn Sundgren.

 

Halverad stam

Han berättar att inom många områden har målet enligt förvaltningsplanerna varit att fortsatt sänka stammen.

– Vi är nu i ett läge där Norrbotten och Västerbotten nära nog har halverat älgstammen sedan 2010. Jämtland och Västernorrland har sänkt stammen med cirka 30 procent med en mycket tydligt nedåtgående trend de senaste tre åren, före det hade man där en relativt stabil stam, säger Björn Sundgren som dock är mest bekymrad över kvalitén på den älgstam som finns kvar

– Jägareförbundet arbetar med kvalitetsmål där vi har inriktningen 70-80 kalv/100 kor i älgobsen. Nu har vi istället normaliserat ett läge där man verkar nöjd med 60 kalv/100 kor. I fjol och i år når vi inte ens upp dit.

 

Björn Sundgren oroas över kvalitén på älgstammen som blir kvar efter jakt. Foto: Roland Svensson

Dålig kvalité?

Björn Sundgren berättar att även andelen kor som har dubbelkalv blir allt lägre. Något som han menar på är ett tecken på en allt sämre kvalitet på de kor som lämnas kvar efter jakt.

– Vi kan komma med en mängd orsaker till att stammen sjunker och kvaliteten blir sämre. Oftast riktas blickarna mot grannjaktlag, skogsbolag eller björnarna. Men med en uttalad målsättning att sänka stammen och som ett led i detta hålla en hög koavskjutning och inte hinna följa upp med kalvavskjutningen under en lång följd av år så är utvecklingen inte helt förvånande.

 

Björn Sundgren fortsätter:

– Det viktiga är en omsorg om vilka djur man lämnar kvar i skogen efter jakt. Man får tänka avelsurval i större utsträckning än hur många kilo som just i år hamnar i frysboxen. Förhoppningsvis kan det ge ett bra utbyte inom några år. Jägareförbundets råd är att spara de större och tyngre djuren och inrikta jakten på små och klena individer i första hand. Är man osäker på hur älgtillgången ser ut i det egna området så låt kalvjakten styra avskjutningen och se till att kalvandelen i avskjutningen är hög genom hela säsongen, säger Björn Sundgren.

Påpekas bör att älgobs fortfarande rapporteras in och siffrorna är fortfarande preliminära.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev