Sommarens torka har fått konsekvenser för älgstammen. Detta då älgkalvvikterna på fällda älgar är ovanligt låga.

Sommarens torka har fått konsekvenser för älgstammen. Detta då älgkalvvikterna på fällda älgar är ovanligt låga. Foto: Kenneth Johansson

Få och små kalvar får konsekvenser för älgstammen

Årets älgkalvar är betydligt mindre jämfört med förra årets kalvar. Det visar en preliminär sammanställning av slaktvikterna från älgkalvar fällda under septemberjakten i landets fyra nordligaste län.

Olle Olsson Publicerad 24 september 2018 - 19:20

Fredrik Widemo.

– Jag har jämfört slaktvikterna på älgkalv som rapporterats in till och med den 23 september och de är i medeltal betydligt lättare jämfört med kalvar fällda under septemberjakten förra året, säger Fredrik Widemo, forskningsansvarig för Svenska Jägareförbundet.

Han framhåller dock att det finns ett antal älgkalvar som fällts under septemberjaktens senare del som inte tagits omhand ännu.

– Kalvar fällda i slutet av månaden väger naturligtvis mer så en viss del av viktminskningen kan komma att hämtas upp.

Men å andra sidan visar en jämförelse med älgkalvar fällda under perioden 4–10 september i år jämfört med samma period förra året även den på att årets kalvvikter är låga.

 

Nioprocentig minskning

Totalt handlar det så långt om en minskning av kalvvikterna på cirka nio procent i samtliga fyra län, vilket motsvarar ungefär fem kilo lägre i slaktvikt.

De låga kalvvikterna i år kommer att få negativa konsekvenser för älgstammen i åratal. Kortfattat kan sägas att många av de kalvar som fötts i år kommer att förbli mindre och reproduktionsmässigt sämre älgar än genomsnittet, även om det givetvis finns en del stora och välnärda älgkalvar även i år.

– Vi vet att en älgkalv som är liten vid den här tiden av året kommer att förbli liten hela livet. Den växer aldrig helt i kapp. Dödligheten för de här små älgarna är högre än normalt och de kommer i sin tur dessutom att producera både färre och mindre kalvar, säger Fredrik Widemo.

 

Färre kalvar

Förutom att medelvikten är låg visar också älgobsen från årets jakt i Norrlandslänen att kalvarna är färre än normalt.

– Utom i Jämtland där det faktiskt observerats fler kalvar per ko jämfört med förra året, så långt. Men kalvarna är fortfarande ovanligt lätta även där, säger Fredrik Widemo.

Klart är att årets jakt kommer att påverka älgpopulationen i högre grad än normalt.

– Vill man till exempel balansera sin älgstam på samma nivå som tidigare och skjuter enligt skötselplan kommer årets jakt att leda till att älgstammen minskar, givet att man räknat rätt från början, säger Fredrik Widemo.

 

Det är alltså ett bra läge att redan nu prata om vad man vill åstadkomma med sin älgförvaltning?

– Ja, det tycker jag. Men tills planerna eventuellt reviderats gäller de förstås.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev