Ska älgjakten börja en lördag? Foto: Kjell Erik Moseid

Det blir brunstuppehåll i älgjakten de kommande tre åren i Jämtland och Västernorrland. Förmodligen även i Västerbotten. Norrbotten är fortfarande ett frågetecken men där har länsstyrelsen tidigare år valt att slopa brunstuppehållet, vilket väckt stark jägarkritik. Foto: Kjell Erik Moseid

Älgarna fredas under brunstperioden

Premium

Det blir brunstuppehåll i älgjakten i Västernorrland och Jämtland tre år framåt. Något som välkomnas av Jägareförbundet Mitt Norrland. Skogsnäringen ville däremot slopa brunstuppehållet.

Länsstyrelserna i Jämtland och Västernorrland har beslutat om att ha ett två veckor långt uppehåll i älgjakten de kommande tre åren. Datumen blir desamma under åren: 26 september till och med 9 oktober.

Länsstyrelserna i Västerbotten eller Norrbotten har ännu inte tagit ställning till frågan om ett brunstuppehåll. Västerbotten har dock tidigare år haft brunstuppehåll. Däremot har Norrbotten sedan några år tillbaka inte haft något uppehåll under älgens brunstperiod. Något som kritiserats hårt av Jägareförbundet.

 

I närtid

På länsstyrelsen i Västerbotten uppger en tjänsteman att ett beslut väntas inom kort. Enligt de argument som förts fram inom viltförvaltningsdelegationen finns indikationer på att det blir uppehåll även kommande år. Skogsbolagen i Västerbotten är dock av en annan uppfattning, och vill slopa uppehållet.

I Västernorrland är länsstyrelsen tydlig med varför det behövs ett uppehåll i älgjakten:

”Dock finns forskning som påvisat vissa negativa effekter som jakt innan och under brunsten kan ha. Det finns bland annat risk att stora älgtjurar med bra gener inte hinner eller kan reproducera sig på grund av störning, eller att de blir fällda. Älgkor som inte blir betäckta på grund av störning i form av jakt brunstar om vid senare tillfälle. Denna försenade betäckning förskjuter kalvningen och sänker födelsevikter vilket leder till lägre kalvöverlevnad och de kalvar som överlever blir så småningom mindre vuxna individer.”

 

Vill ha jakt

Skogsnäringsintresset i viltförvaltningsdelegationen i Jämtland anser att skadenivåerna på skogen är fortsatt för höga och att ett uppehåll i jakttiden för älg försvårar målsättningarna gällande skador på skog.

Fyllnadsgraden ligger i dag på 84 procent i Jämtland och där konstaterar länsstyrelsen att avskjutningen vad gäller kalv minskat, vilket kan bero på en överskattning av andelen kalv samt en ökad predation och minskad reproduktion.

Samtidigt visar älgobsen att älgstammen minskar i Jämtland.

 

Skogsnäringen protesterar

Gun Fahlander.

Även i Västernorrland ville skogsnäringen slopa brunstuppehållet, men fick alltså inget gehör för detta.

Besluten i Västernorrland och Jämtland att ha brunstuppehåll välkomnas av Jägareförbundet Mitt Norrland och dess ordförande Gun Fahlander:

– Ett bra beslut, och ett förväntat beslut. Datumen för uppehållet blir desamma under de kommande tre åren. Visserligen kan det stöka till det eftersom det blir olika veckodagar, men fördelarna överväger. Dessutom är det bra att Västernorrland och Jämtland tog samma beslut eftersom vi har älgförvaltningsgrupper som sträcker sig över båda länen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev