Foto: Kjell-Erik Moseid

Länsstyrelsen vill ha vinterjakt på älg i delar av Norrbotten

Premium

Länsstyrelsen i Norrbotten vill ha vinterjakt på älg i ett område norr om Harads. Det är i samma område som Sveaskog ville skyddsjaga älg från helikopter. Det blir heller inget brunstuppehåll i Norrbotten kommande höst.

I går beslutade viltförvaltningsdelegationen i Norrbotten om jakttiderna på älg kommande höst. Normalt är besluten treåriga men eftersom jakttidsprocessen pågår togs nu ett ettårigt beslut.
Inte heller kommande höst blir det något brunstuppehåll i älgjakten.

 

Starkt kritisk

Mikael Samuelsson. Foto: Lars-Henrik Andersson

Jägareförbundet är starkt kritisk till det och jägarnas representant Mikael Samuelsson menar att länsstyrelsen nu åsidosatt grundprincipen för den biologiska jakttidsramen: att vilt inte ska jagas under parnings- och uppfödningsperioder.

– Tyvärr är de stora förlorarna samt de som får ta konsekvenserna av beslutet i viltförvaltningsdelegationen, älgarna. Jag hoppas att viltförvaltningsdelegationen och länsstyrelsen är adaptiva nog att ta till sig kunskapen inför nästa års beslut om jakttider på älg och då tar tillfället i akt, att göra om och göra rätt, säger Mikael Samuelsson.

 

Jakttidsfönster

Vidare beslutade viltförvaltningsdelegationen att införa så kallade jakttidsfönster i Norrbotten. Det har funnits sådana tidigare år, bland annat i Överkalix kommun. Detta för att kunna jaga de vandringsälgar som på senhösten och början av vintern vandrar ner i älvdalar och till sina vinterbetesmarker.

Den 16 november 2020 till och med 6 december 2020 öppnas ett jakttidsfönster på älg i ett område i Arjeplogs och Arvidsjaurs kommuner.

Den 19 december 2020 till och med 7 januari 2021 öppnas ett jakttidsfönster i ett område norr om Överkalix och den 19 december 2020 till och med 31 januari 2021 i ett område norr om Harads i Bodens och Jokkmokks kommuner.

 

Konsekvensanalys

– Förkastligt, säger Mikael Samuelsson.

Han berättar att i Naturvårdsverkets riktlinjer framgår att om man gör avsteg från jakttidsramen ska det framgå vad man vill uppnå och vilken påverkan det får.

– Det ska helt enkelt göras en konsekvensanalys och det saknas i det här fallet. Man gömmer sig bakom argumentet att nå fyllnadsgraden, men den ligger på 85 procent vilket är bra, säger Mikael Samuelsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev