Foto: Kjell-Erik Moseid

Länsstyrelsen Dalarna backar om ändrade älgområden

Det blir inga nya, förstorade älgförvaltningsområden i Dalarna. I alla fall inte nu. Det står klart efter att viltförvaltningsdelegationen i länet beslutat att återremittera frågan till viltförvaltningsdelegationens arbetsgrupp.

Planerna på att bilda älgskötselområden på upp mot en halv miljon hektar väcker ilska och förtvivlan hos jägarna i Dalarna. ”Förslaget betyder att det lokala inflytandet över älgförvaltningen försvagas och tidigare arbete riskerar att gå förlorat”, skrev representanter för Jägareförbundet Dalarna i en debattartikel som publicerades på Svenskjakt.se den 24 november.

 

För små områden

Länsstyrelsen Dalarna hävdar å sin sida att syftet med att förändra områdena är att skapa färre och större älgförvaltningsområden i länet. ”Vissa av länets 16 älgförvaltningsområden har varit alltför små och dessutom har naturliga eller skapade gränser saknats mellan dem”, uppger myndigheten i ett pressmeddelande.

 

Tappar lokalt perspektiv

Jägareförbundet Dalarna menar att det lokala perspektivet i älgförvaltningen kraftigt skulle försvagas. Länsföreningen riktar också hård kritik mot att länsstyrelsens förslag om förstorade älgförvaltningsområden inte skickats på remiss till befintliga älgförvaltningsgrupper eller till de jaktföreningar som berörs.

Och på fredagen diskuterades frågan om nya älgförvaltningsområden i länets viltförvaltningsdelegation och efter mötet står det klart att frågan ska återremmitteras till viltförvaltningsdelegationens arbetsgrupp.

”Länsstyrelsen bedömer att ytterligare dialog med älgförvaltningsgrupperna i de befintliga förvaltningsområdena behöver genomföras innan beslut fattas”, skriver länsstyrelsen Dalarna i ett pressmeddelande.

 

”Möjlighet att samråda”

– Arbetet mot nya älgförvaltningsområdesgränser har pågått under lång tid och vi vill inte riskera att många ändå känner sig uteslutna ur beslutsprocessen, säger Caroline Dickson, chef för enheten för vilt på länsstyrelsen, i pressmeddelandet.

– Älgförvaltningsgrupperna ska få möjlighet att hålla samråd med oss innan det ska beslutas av viltförvaltningsdelegationen, fortsätter Caroline Dickson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev