torsdag 28 september

Björnstammen har ökat kraftigt i Västerbotten. Nu ska även licenstilldelningen öka för att nå förvaltningsmålet på 350 björnar. Foto: Kjell-Erik Moseid

Länsstyrelsen: Björnstammen kommer sänkas med ökad licensjakt

Premium

Michael Schneider vid länsstyrelsen i Västerbotten säger att det kommer bli en ökad licensjakt i höst. Detta med anledning av att viltförvaltningsdelegationen vill sänka björnstammen.

I februari tog viltförvaltningsdelegationen beslut om förvaltningsmålen för björn, järv och lodjur. För björn blev beslutet ett förvaltningsmål på 350 björnar med ett intervall på 280-420. För järv blev förvaltningsmålet 28 föryngringar (intervall: 22-34) och för lodjur 23 föryngringar (intervall: 14-32).

– Vi hade ett förslag på ett förvaltningsmål på 400 björnar eftersom vi haft en ökande björnstam och enligt senaste spillningsinventeringen hade vi 516 björnar i länet. Delegationen vill ligga kvar på 350, säger Michael Scneider.

– Vi behöver öka licensjakten om vi nu ska minska björnstammen. Tilldelningen kommer höjas, men exakt med hur mycket måste vi sätta oss ner och räkna på.

 

Öppen konflikt efter förslag om höjd förvaltningsnivå för björn

 

Skyddsjakten ökar

Förra våren var skyddsjakten på björn tämligen omfattande i Västerbotten. 43 björnar fälldes under skyddsjakt. Under licensjakt i höstas, som var uppdelad i två jaktperioder, fälldes 26 björnar.

Enligt björnobsen har björnstammen ökat, se diagram:

 

Källa: Viltdata/Jägareförbundet/Länsstyrelsen Västerbotten

– Vi får nu sänka björnstammen, om nu skadebilden är tillräckligt stor och det var det som vi avhandlade på delegationens möte i tisdags. Där har vi nu fått mer information från ledamöterna i delegationen som vi tar med oss när vi nu ska diskutera det här internt på länsstyrelsen, men tanken är att jakten kommer öka. Vi kan motivera en ökning, men sedan är frågan hur stor ökning vi kan motivera, slutar Michael Schneider.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev