Ansökan om skyddsjakt lämnades in av renkötselskäl.

Ansökan om skyddsjakt lämnades in av renkötselskäl. Foto: Lars-Henrik Andersson

Länsstyrelse klarar sig från JO-kritik för beslut om vargjakt

Länsstyrelsen tog tid på sig för att fatta beslut kring en samebys skyddsjaktansökan på varg. För god tid, ansåg samebyn, som därför JO-anmälde länsstyrelsen.

Det var i slutet av november förra året som Länsstyrelsen i Västerbotten län fick in ansökan om skyddsjakt på en varg. Skyddsjaktansökan lämnades in av Malå sameby.
Handläggningen tog längre tid än vanligt – i alla fall när det gäller en skyddsjaktansökan där renskötselskäl ligger till grund.

Efter ett ha väntat två veckor på länsstyrelsen JO-anmälde Malå sameby länsstyrelsen då de ansåg att beslutet tagit för lång tid. Länsstyrelsen å sin sida svarade att ingen sett vargen och att ett beslut dröjde eftersom myndigheten inte visste om vargen ens var kvar i området.

Sameby anmäler länsstyrelsen – saknar besked om skyddsjakt

Nu uppger Sveriges Radio Västerbotten att Justitieombudsmannen, JO, inte har någon kritik att mot Länsstyrelsen i Västerbottens län. Länsstyrelsen avslog skyddsjaktsansökan med motiveringen att vargen inte orsakade skada för rennäringen. JO anser därför att det inte finns skäl att kritisera myndigheten för handläggningstiden.

Efter förnyad ansökan – varg sköts på skyddsjakt

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev