Klart för skyddsjakt på varg med oönskat beteende. Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Sameby anmäler länsstyrelsen – saknar besked om skyddsjakt

Malå sameby sökte för omkring två veckor sedan skyddsjakt på en finsk-rysk varg som uppehållit sig i Västerbotten.
Nu JO-anmäler samebyn länsstyrelsen då de anser att beslutet tagit för lång tid. Länsstyrelsen å sin sida svarar att ingen sett vargen sedan slutet av november.

Sedan ett antal månader har en varg uppehållit sig i Västerbotten, i området mellan Burträsk och Lövånger. På sitt samvete har vargen bland annat ett antal rivna får och skingrade renhjordar.

Genetiskt viktig

Dna visar att vargen är av finsk-rysk härkomst och alltså klassad som genetiskt viktig, vilket ställer högre krav för att länsstyrelsen ska godkänna en skyddsjaktsansökan.

SVT Västerbotten, som var först med att berätta nyheten, har talat med Jörgen Stenberg som representerar Malå Sameby – som JO-anmält Länsstyrelsen Västerbotten för bristande hantering i ärendet.

– Det var två veckor sedan vi ansökte om skyddsjakt på den här vargen och det är alldeles för lång tid. Våra renhjordar hinner skingras och vi får mycket mera jobb och lider också ekonomiskt av att vargen fortfarande ställer till oreda, säger Jörgen Stenberg till SVT Västerbotten.

Ingen har sett vargen

Den främsta anledningen till att beslutet dröjer menar länsstyrelsen är för att ingen sett vargen sedan slutet av förra månaden.

– Vi vet i dag inte om den är kvar i området. Vi har ett för litet underlag och vill få pejl på situationen. Därför har vi valt att avvakta och håller ärendet öppet, säger Ellinor Sahlén vid Naturvårdsenheten på länsstyrelsen till SVT Västerbotten.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev