Årets skinnmarknader står för dörren och jägare och fångstmän hoppas på bra betalt för mård och räv. Bilden är från skinnmarknaden i Lönsboda. Foto: Jan Henricson

Lägre efterfrågan på viltskinn

Sjunkande efterfrågan på farmade skinn smittar av sig på priserna för viltskinn. Landets ledande skinnhandlare, Anders Tengbom, menar emellertid att han lyckats förhandla sig till förhållandevis bra priser av dem som han säljer vidare till.

Fångstsäsongen är i stort sett över, och jägare och fångstmän hoppas nu på att få avsättning för sina pälsverk och lön för sin möda.

Skinn köps på flera platser i landet, men de större marknaderna kan sägas vara Örebro (22 januari), Växjö (12 februari), Sala (22 februari) samt Lönsboda (16 mars).

Skinnhandlaren Anders Tengbom, som kommer att finnas på de av marknaderna som återstår och som också tar emot skinn via post, har gått igenom hur skinn har handlats på de stora auktionerna i Helsingfors, S:t Petersburg och Köpenhamn.

Där säljs stora kvantiteter farmade skinn till uppköpare från Kina, Korea, Turkiet och Ryssland. Priserna styrs av efterfrågan i modeindustrin, vilka lager som finns, vilka skinn som bjuds ut, med mera.

– Försäljningen av viltskinn har i princip upphört vid de större skinnauktionerna. Volymerna är för små, kvaliteten för låg och antalet köpare ytterst begränsad. Prisbilden på farmade skinn styr dock prissättningen på de viltskinn som försäljs. Våra köpare följer den allmänna prisutvecklingen mycket noga. Efterfrågan och pris hänger ju ihop oavsett vilka skinn det rör sig om, säger Anders Tengbom.

 

Gult klassas ned

Han drar också slutsatser av föregående års skinnhandel. Mårdskinnen gick bra att sälja. Emellertid klassades skinn med tendenser till gult i pälsen ner, och det var ganska många.

– Rävförsäljningen fick en oväntad vändning då kunden i ett sent skede bara valde att köpa de prima skinnen, vilket är mindre än 50 procent av det totala antalet. Resterande skinn fick vi jobba hårt för att bli av med och då till ett mycket reducerat pris, säger Anders Tengbom

Han menar att dessa erfarenheter säger en del om situationen i den del av pälsbranschen som hanterar viltskinn.

– Antalet kunder är ytterst begränsat. Dessa kunder ligger sannolikt redan på ett lager av skinn med lägre kvalitet och är därför inte villiga att köpa mer av de sämre sorterna. Detta går igen i hela branschen och är nog inte specifikt för våra kunder, säger Anders Tengbom.

 

Prima skinn efterfrågas

Trots sjunkande priser har Anders Tengbom förhandlat sig till priser som han under rådande omständigheter tycker är bra. Men jägarna får räkna med att få 10–20 procent lägre pris för mård och räv än vad de fick i fjol.

– Mina kunder vill helst bara köpa prima skinn. Eftersom det inte är möjligt för mig att bara köpa de bästa skinnen så måste både inköp och försäljning omfatta alla skinn. Prisbilden blir dock avsevärt lägre för skinn som inte håller högsta kvalitet eller vad avser mårdskinn, har inslag av gult.

Under tisdagen fanns Anders Tengbom på skinnmarknaden i Växjö dit många jägare sökt sig för att få avsättning för vinterns fångst. För prima mård betalades där 200 kronor och ett fint rävskinn med 70 kronor.

Skinnuppköparen Anders Tengbom ger jägarna goda råd för att de ska få bästa möjliga pris för sina skinn. Foto: Jan Henricson

Goda råd om hantering

Anders Tengbom uppmanar jägarna att försöka sträcka skinnen på längden. Alldeles för många skinn är dåligt sträckta och blir då korta och breda. Tassar och klor behöver inte tas med när djuret pälsas.

– Använd gärna spån när skinnen skrapas. Tidningspapper på tanan minskar risken för att skinnet torkar fast. Spån och tidningspapper gör också att mårdskinnen kan torkas med pälssidan ut direkt och man slipper den lite besvärliga vändningen av det halvtorra skinnet.

– Eftersom rävskinnen inte betingar ett så högt värde just nu så kommer jag inte att kunna betala särskilt mycket för skinn som har en lägre kvalitet, avslutar Anders Tengbom.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev