Traditionell skinnmarknad i Lönsboda. I år hålls den 10 mars. Skinnmarknader hålls också på torgen i Örebro 23 januari, i Växjö 13 februari och i Sala 23 februari. Skinn handlas också på enstaka andra platser i landet, som på Jokkmokks marknad som hålls första torsdag till lördag i februari varje år. Foto: Jan Henricson

Traditionell skinnmarknad i Lönsboda, som i år hålls den 10 mars. Skinnmarknader hålls också på torgen i Örebro 23 januari, i Växjö 13 februari och i Sala 23 februari. Skinn handlas också på enstaka andra platser i landet, som på Jokkmokks marknad som hålls första torsdag till lördag i februari varje år. Foto: Jan Henricson

Oförändrat pris hos skinnhandlare

I morgon, tisdag, hålls årets skinnmarknad på torget i Örebro. Den dominerande uppköparen, Anders Tengbom i Ydre, meddelar att han håller oförändrade priser jämfört med i fjol. Det betyder att jägaren får 200 kronor för ett mårdskinn.

– Nyligen har det hållits två internationella skinnauktioner som är vägledande för priserna på de viltskinn som jag köper. Tyvärr blev inte utfallet riktigt vad vi hoppats på, säger Anders Tengbom som förbereder sig inför årets första skinnmarknad som hålls i Örebro.

Auktionerna Tengbom hänvisar till hölls i Helsingfors och St. Petersburg. I Helsingfors bjöds en mängd olika typer av rävskinn ut till hugade

Skinnhandlare Anders Tengbom. Foto: Jan Henricson

Skinnhandlare Anders Tengbom. Foto: Jan Henricson

spekulanter.

– Silver-, mutations- och blue shadowräv såldes till stabila priser. För finnracconskinn steg priserna med tio procent och hela utbudet fann köpare. Prisnivån på blåräv sjönk med cirka tio procent och endast hälften av skinnen hittade köpare.

2.200 rödrävskinn bjöds ut till försäljning, men endast 200 av dem såldes. Skinnen kom från Finland och bra kvalitet betalades med 13 euro.

– Övriga skinn togs tillbaka av säljaren. Skinn av rödräv fortsätter att vara mycket svårsålda, säger Anders Tengbom.

 

Mer betalt för sobel

I Ryssland och St. Petersburg såldes enbart farmad sobel som är den ryska motsvarigheten till mård.

– Sobeln anses dock vara av betydligt högre kvalitet än vår mård och betalas också högre. Där såldes 20–25 procent av utbudet till priser som var 10–20 procent lägre än föregående år. Trots att det inte är riktigt samma skinn så är det är den här prisnivån som vägleder mina kunder vid prissättningen på den svenska mården, säger Anders Tengbom och fortsätter:

– Trots ovanstående dystra siffror har jag förhandlat med två olika kunder och fått pris på mård och räv som motsvarar föregående års nivå. Det känns under rådande omständigheter som två bra bud.

 

Fryst mård

Anders Tengbom är den dominerande uppköparen av viltskinn i Sverige. Han har ett antal underleverantörer till hjälp runt om i landet, men de flesta skinnen kommer via post. Utöver det köper han skinn direkt av jägare på marknader.

Priserna för 2018, som enskilda jägare får, är för mård 200 kronor (hel fryst mård betalas med 100 kronor), räv 100 kronor (oflådda rävar tas inte emot) och mink 30–40 kronor.

– Värdering av skinnen sker omgående och jägarna får ett bud via telefon samma dag som skinnen anländer. Betalning sker också samma dag via konto. På marknaderna betalar vi naturligtvis direkt, säger Anders Tengbom.

 

Liten del vilt

På senare tid har pälsdjursnäringen åter hamnat i blickpunkten sedan den nya norska regeringen deklarerat att pälsdjursfarmer ska förbjudas. Man behöver inte vara politiker för att förstå att diskussionen om ett förbud inspirerat av norrmännen kommer att skjuta fart i Sverige. Dessutom sas det i samband med att den nya djurskyddslagen presenterades förra veckan att frågan om hur minkarna har det ska utredas.

Har det någon betydelse för priserna på viltskinn när pälsdjursuppfödningen försvinner i Norge, och ses som hotad på andra håll?

– Nej, det påverkar inte alls. Möjligtvis skulle det kunna ha någon liten betydelse på längre sikt, men det kommer ändå att finnas ett stort utbud av farmade skinn, säger Anders Tengbom.

Jämfört med farmade skinn så är det totala antalet viltskinn som bjuds ut via auktionshusen mycket litet.

Viltskinnen står för mindre än en procent av det totala antalet skinn som säljs via auktion, och köparna är en mycket begränsad skara, säger Anders Tengbom.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev