Johan Thomsson, ordförande Jägareförbundet Gotland, vill se en lagändring som stoppar etableringen av vildsvin på Gotland. Foto: Krister Nordin

Johan Thomsson, ordförande i Jägareförbundet Gotland, vill se en lagändring som stoppar etableringen av vildsvin på ön. Foto: Krister Nordin

Lagändring kan stoppa vildsvin på Gotland

Gotland ska inte ha vildsvin. Det anser jägarna, markägarna och länsstyrelsen på ön.
– Vi är överens, men det kräver en lagändring. Som det nu är får vildsvin etablera sig frilevande i hela Sverige, och Gotland är en del av Sverige, säger Johan Thomsson, ordförande för Jägareförbundet Gotland.

Förra veckan hittades ett dött vildsvin i Dalhems socken på Gotland. Djuret var av allt att döma trafikdödat, men på platsen fanns det inga spår av vare sig vildsvinet, fordonet eller en trafikolycka trots 10 centimeter spårsnö. Bara ett dött djur i vägkanten.

 

Ett mysterium

Det döda vildsvinet är fortfarande ett mysterium som inte har fått någon förklaring.

Men ett dött vildsvin väcker ändå på nytt frågan om vildsvinens eventuella etablering på ön.

Ingen, eller i vart fall väldigt få av gotlänningarna, vill ha vildsvin.

En död årsgris hittades förra fredagen längs en bilväg i Dalhem socken på Gotland. Vildsvinet har blivit påkört och har enligt obduktionen levt fritt i naturen innan olyckan. Men det finns inga spår på platsen vilket förbryllar jägare och myndigheter. Fotograf: Anders Ljunggren

Många nya tips

Efter medias rapportering om det döda vildsvinet har många hört av sig med nya tips om vildsvin. Inget har visat sig stämma.

– Nu vill länsstyrelsen ändå ge skyddsjakt på vildsvin, men det går inte. För det första har vi inga vildsvin, vi har inga skador och dessutom har regering och riksdag bestämt att vildsvinen ska få finnas frilevande i Sverige. Först måste vi få ett beslut om att Gotland undantas från det beslutet, säger Johan Thomsson.

Riksdagen tog 1987 beslut om att vildsvin får förekomma i naturliga, frilevande bestånd i Sverige. Det beslutet gäller även Gotland, men vildsvin kan inte simma till Gotland.

För att de ska etablera sig på ön krävs olagliga utsättningar.

Så långt är allt väl, men skulle vildsvinen få fäste på ön har de än så länge skydd av riksdagens beslut.

 

Skyddsjakt kräver skador

Med dagens regler kan inte ett generellt beslut om skyddsjakt fattas. Det ska i så fall bygga på skador, och riktas mot utpekade individer eller områden.

– Har vi vildsvin på Gotland så måste de vara väldigt snälla och skygga. Vi har inga skador, vi ser aldrig spår eller vildsvin på ön, och vi ser aldrig några vildsvin, säger Johan Thomsson.

Jägareförbundet på Gotland har därför tagit initiativ till att ändra riksdagens beslut.

 

Kommer att agera

Tillsammans med LRF och länsstyrelsen vill Jägareförbundet se en lagändring där Gotland får ett undantag från vildsvinens etablering i Sverige.

Ett möte med myndigheten och förbunden är planerat.

– Som det är nu spelar det egentligen ingen roll vad vi tycker, men vi är överens om att försöka få till en lagändring. Gotland är visserligen viltfattigt, men vi har vilt så vi klarar oss utan vildsvin, säger Johan Thomsson.

Vildsvinen i Sverige

Vildsvinsstammen i Sverige varierar. Antalet djur förändras, liksom frekvensen av skador på bland annat gröda och antalet olyckor i trafiken.

Vildsvinen finns i etablerade bestånd i hela södra Sverige upp till mellersta Värmland, Dalarna och Gävleborg. Vildsvin finns även på Öland.

Riksdagen beslöt 1987 att vildsvinen ska få finnas i vilda bestånd i Sverige. Vildsvinen har under de senaste 30 åren ökat kraftigt i landet.

Det övergripande målet i den nationella förvaltningsplanen för vildsvin är en livskraftig, frisk och kontrollerad vildsvinsstam som inte orsakar oacceptabla skador i exempelvis grödor och trafik.

Källa: Jägareförbundet

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev